Общо показвания

понеделник, 22 февруари 2021 г.

Повече добронамереност, моля!

Номинацията на Мария Бакалова за престижната филмова награда “Златен глобус” от две седмици разпалва нечисти страсти и стари вражди в родния артистичен свят. 

Не минава ден, в който някое популярно или не толкова известно име, да не подхване модната тема. Не само за да потвърдят приказката, че край казана с българските грешници, няма нужда от дяволи пазачи защото те сами се дърпат в катрана, а преди всичко да предизвикат недоверие към културните ни възможности. За късмет бурята е само за вътрешна консумация.

Истината е, че към чуждите успехи трябва да се гледа добронамерено. И в конкретния случай еднакво да ни радват и вълнуват всички номинирани. А не да се използват единствено, за подхранване на комплекси и мании. Нека си представим, че не Мария, а 12-годишното дете чудо на немското кино Хелън Зингел, участвала с Том Хенкс в епоса “News of the World”, получи наградата. Трябва ли да очакваме поредната порция нелепици, но с обратен знак!?..

“Отъркването” в “звездите”, или очернянето им, е стара хватка, не е измислена от родните културтрегери. Преливането от пусто в празно, също е безсмислено. Не от това имаме нужда, а преди всичко от достойно оценяване на чуждия труд.  И от последвали опити този безспорен успех да се превърне в ежедневие, което не предизвиква тъмни страсти, а амбиции,  водещи до лично усъвършенстване. Или...тръгване по пътя на изкуплението, по който вървят героите на Том Хенкс и Хелън Зингел.