Общо показвания

петък, 29 януари 2021 г.

Холокостът и силата на добрия пример

С инициативата за написването на есе за “Незабравените лица на спасението” от родни ученици Столичната община и посланиците на няколко държави и организации поставят началото на бъдеща традиция. С която ще се почита делото на общественици, политици и дипломати, помогнали за оцеляването на хиляди български евреи по време на мрачните години на холокоста.

Инициативата съвпада с честването на 76-ата годишнина от освобождаването на нацисткия лагер “Аушвиц–Биркенау”, където намират смъртта си хиляди евреи. Общо за цялата война те са 6 милиона. Чудовищно престъпление, на фона на което немалко хора, почитани днес от нас като светци, рискуваха живота си, за да спасят от газовите камери белязаните с еврейски звезди за изтребление.

Нека припомним, че точно в този лагер са били убити над 200 000 невинни деца.

В цялата история на човечеството светът на възрастните не е извършвал такова ужасяващо престъпление. Затова инициативата е и навременна. Новото поколение трябва да помни не само това варварство, но и мига на доброто в българската ни история, в който бяха спасени повече от 48 000 хиляди евреи, живеещи на територията на страната ни. Няма да се спираме подробно на тези героични прояви. Но младежите със сигурност има какво да научат, докато изследват делата на спасителите. Те ще могат да оценят висотата на техните добродетели и ще живеят така, че не само да няма прояви на антисемитизъм, но и ще се научат да притежават ценности, които ще им отворят пътя към добрите дела. Спасените тогава не забравиха спасителите си. Днес паметта им изисква същото да се научат да вършат и новите поколения.