Общо показвания

понеделник, 25 януари 2021 г.

Повече самосъзнание и още малко търпение

Играта на котка и мишка с частните партита си е чисто дърпане на дявола за опашката.

Организирани в противоречие с мерките за ограничаване на заразата от COVID-19, не само компрометират усилията на всички, които искат тя да свърши по-бързо, но и застрашават живота на участниците в тях. Може да употребим и по-тежки думи като “пир по време на чума” и “игра на руска рулетка”, но ще се въздържим.

Само ще кажем, че прийомите от времето на сухия режим преди сто години, използвани от собствениците на заведения, са неприложими у нас. Не за друго, а защото днешната заплаха е животозастрашаваща. Тази криеница няма общо с онази от филмите за гангстери, а и намесата на полицията и контролните органи цели в повечето случаи само осуетяване и прекратяване. Ясно е, че всички искат нормалността да се върне по-бързо. И че повече се разчита на разумни постъпки.

Банално е да повтаряме, че у нас мерките са едни от най-меките, докато в други европейски страни положението е тежко и което е по-лошо – непредвидимо. Предстои поетапно отваряне на държавата, включително и на заведенията. Нима тези, които организират партитата, искат с действията си да попречат на техните колеги това да се случи по-скоро?! Или ще действат на принципа “Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле”.

Е, ако това искат, тези евтини печалби ще се окажат твърде скъпи. Нужно е повече самосъзнание и морал, а и още малко търпение. Защото не искаме беззащитните около тях да платят цената на мимолетното им удоволствие. Не е нужно да се давим малко преди да сме достигнали заветния бряг на спасението.