Общо показвания

понеделник, 18 януари 2021 г.

Тънкият лед на училищното завръщане

Предпазливо обявеното намерение за връщане след 4 февруари в училищата на големите ученици от страна на отговорните институции е разбираемо. Условностите не са малко. Не се знае най-вече как ще се развива епидемиологичната обстановка във връзка с начина на разпространение на опасно заразния щам на Covid-19, тръгнал от Великобритания. Точно за това, дори при благоприятни условия, идеята е връщането да стане поетапно, първо ще се върнат 7-и, 8-и и 12-и клас. Ще следва редуване с другите след две седмици, които дотогава ще са онлайн. Има и още една причина – ваксинирането на учителите ще започне приблизително по същото време. За да се гарантира сигурността им докато приключи, ще се пристъпи към масово тестване на учителите.

Никой не поставя под съмнение необходимостта от нормализацията на училищния процес. Но след като имаме вече лош опит с учителите, които се озоваха на първата линия, немалко от тях пострадаха, а някои загубиха живота си, всяка разхлабваща мярка трябва добре да бъде преценена. 

Презастраховането винаги ще е по-доброто решение. И най-добре е лекарските преценки да са водещите. Не само защото вече имаме горчив опит, но и защото рискът от изненадващо развитие на пандемията не е малък. И при начален етап на ваксинация, единствено предпазните и ограничителните мерки са тези, които намаляват тежестта върху здрваната ни система. А и предпазват незасегнатите от вируса.