Общо показвания

петък, 15 януари 2021 г.

Общинари тарикати!

 Ясно е като бял ден, че общински съветници и чиновници от кметството на Сандански са прередили нуждаещи се в нарушение на разписания от здравното министерство план. А последвалите обяснения, че местните властници едва ли не са се пожертвали, защото иначе дозите щели да бъдат хвърлени на боклука, си е наглост, която трябва да бъде не само порицана. Похвална е бързата реакция на министъра на здравеопазването. След първоначалния медиен шум, обаче темата отшумя точно като в поговорката всяко чудо за три дни. В конкретния случай – само за един ден. Предизборно замазване. Все пак, както при онзи случай с неприетите за лечение в Пловдив, очакваме мерките, които ще бъдат предприети, да направят невъзможни подобни тарикатлъци.

Всъщност постъпката на местните хитреци, на пръв поглед изглежда традиционно уреждане с баницата. И че не са луди тези, които са се уредили, а тези, които са им дали възможност. Но изобщо не е така. И никак не е случайно, че има имунизационен план, който се смята за един от най-добрите в Европа, и според който тези наглеци са прередили спешно нуждаещи се от ваксина. Така че се надяваме опитът да се омаловажи случилото, да получи подобаващ отговор.

Добрата новина е, че със сигурност ще се затегне контролът и ще се подобри организацията, така че стриктно да се следва планът и да не се допуска традиционната шуробаджанащина, защото тя е в ущърб на неимоверните усилия на хиляди, които и в този момент са на първа линия и спасяват човешки животи.

Ако трябва все пак да завършим ведро – случилото се със сигурност ще накара мнозина, които имат нужда, но се колебаят, да направят своя информиран избор. И да участват по-активно в битката с вируса, за да може да се върне нормалността на живота, от която сме лишени близо година.