Общо показвания

сряда, 27 март 2019 г.

И те са хора като нас

Местни жители от Малко Търново изненадващо блокираха пътя към Турция. Те протестираха срещу намерението на правителството да изгради кризисни центрове за мигранти. Стигна се до напрежение между протестиращите и пътуващите, намеси се полицията, съставиха се актове, заради липсата на разрешение за протеста. 
На пръв поглед безпокойството на протестиращите изглежда неуместно. От близо година няма наплив на мигранти, а и последните гръмки новини за победата над Ислямска държава в Сирия, предполагат, че милионите бежанци ще започнат да се връщат по родните места. Обаче у нас народът е казал “всички наопаки, а ний - на кестерме: когато работата е свършена добре, по света казват "nice job", а в България казват хубава работа, когато сме я оплескали. 
Всъщност “оплескването” никак не е случайно, псевдонационалистическата карта от зората на демокрацията се използва по всяко време, когато е изгодна. Особено, когато наближават избори. Въпросът е кога най-после на манипулаторите на прехода ще им светне, че тази кауза е пробита и ни е носила само беди през годините. 
Но има светлина в тунела. Встрани от войнстващите протестиращи друг местен жител възкликна за евентуалните бъдещи заселници: “Защо, нали и те са хора като нас...” Очевидно старото българско гостоприемство, провявало се през вековете към спасяващите се от насилие, все още е живо. 
Затова, стоящите зад кулисите, вместо да подклаждат вехти страхове, да спрат да противопоставят хората едни на други, включително и едни българи срещу други българи.