Общо показвания

сряда, 20 март 2019 г.

Шеф под прикритие

Вместо да праща тайни клиенти да проверяват по гишетата как чиновниците обслужват гражданите, най-добре е вицепремиерът Томислав Дончев да се дегизира и като шеф под прикритие да се запознае лично с хорските тегоби.

Това, че щял да праща държавни служители да стреснат и дисциплинират бюрократите е копие на приказката “гарван гарвану око не вади”. И ще е поредната димка, от която нищо няма да излезе.

Всъщност министърът е разкрил съществения проблем - че остават две седмици на ведомствата да прекратят искането на хартиени документи и да въведат мерките за облекчено административно обслужване. Според негов отчет до правителството, досега са изпълнени едва половината от тях.

Изводът е, че реформирането се бави. На това трябва да се обърне внимание. Когато механизмът заработи, не само гражданите, но и чиновниците ще са доволни. Те също имат нерви, които трябва да щадят. А когато системата заработи, проверките ще станат излишни. Няма нужда от проверяващи, а от специалисти, които да направят така, че да не станем свидетели на поредния хаос.

Казано в прав текст - да се избегнат гафовете с електронната система за купуване на винетки, неразбориите с телковете, а от скоро и с новото уреждане на пенсиите, чиито мини вече започнаха да избухват. Иначе по принцип няма лошо да има тайни клиенти, а още по-добре ще е, министърът да стане шеф под прикритие, както отбелязахме в самото начало. Друго си е око да види, ръка да пипне. Останалото са приказки, които галят слуха като добри намерения, но порочният кръг остава.