Общо показвания

вторник, 26 март 2019 г.

Кога Костов ще плати сметката?

Най-после държавата реши да разтури заробващите договори с американските централи Марица Изток 1 и 3, подписани с подозрителна лекота от Иван Костов само четири дни преди да падне от власт. Заради тях по 161 лв. излизат на година от всяко българско семейство, показват сметки, представени на омбудсмана Мая Манолова. Освен това печалбата на тецовете е  намалена наполовина. Но договорите са такива, че неустойките са тежки и досега караха държавата да не предприема нещо по-сериозно. Сега имаме подкрепата от Брюксел, енергийната стратегия е друга и управляващите са готови да поемат този риск.
Въпросът обаче е за отговорността. Ще плати ли бившият премиер тази сметка, както и за другите безобразия, които е вършил? Наскоро излезлите му мемоари хитро свършват до края на 1989 г. Сега той обикаля страната и се прави на умряла лисица. А фактите около договорите са потресаващи. Те са сключени с офшорна компания, регистрирана в американския щат Далауеър, която с помощта на Костовото правителство бе предпочетена в съмнителен конкурс. Според запознати същата вечер представителите на тази компания са се опитали да продадат на японска компания за 80 млн долара. Знак за корупционна бърза препродажба. След това се появява нова американска компания. Уж строителството щяло да струва 500 млн долара, след това става 600 млн. долара и накрая достига до 1- 2 млрд. Със сигурност става въпрос за синьо- червена мъгла. 

Но трябва да има Видовден. Схемата “ние няма да ви търсим сметка за безобразията, които се вършели, докато сте били на власт, но и вие няма да да ни наказвате, когато се върнете във властта” вече не върви. Номерът, с който се оправдаваше подобно ослушване, беше, че трябва да се пази мирния преход. Крайно време е Костов да бъде демитологизиран и той да отговаря за делата си. 

Има и още нещо, когато стане въпрос за друг вид енергия, било от ядрени и възобновяеми източници, Костов винаги изригва и говори за ядрена мафия. Крадецът вика дръжте крадеца, зелникът на двете американски централи ще го плащат баламите. Сега е време и Костов да получи заслуженото. Историята със сигурност ще го накаже. Първо го наказаха избирателите, сега трябва да получи полагаемото и от съдебната власт.