Общо показвания

петък, 2 март 2018 г.

Консенсус - да, но не на парче



 
Впечатляващо е единството между управляващи и опозиция, с което бе прието решението кабинетът да каже до края на юни как ще се развива ядрената ни енергетика. С други думи, какво ще се случи с оборудването за АЕЦ "Белене". Скандалите през последните седмици са толкова много, че това беше нещо като светъл лъч. Излиза, че може да се работи, за да се реализират вече похарчени пари на данъкоплатците. И “гьолът” в Белене да бъде забравен, а реакторите да бъдат извадени от “кашоните”. 

Колко обещаващо!.. 

Другаде обаче е заровено кучето. Не може всеки път, когато стане напечено, да се търси решение на парче. И ако партийните интереси съвпадат, ще има консенсус, ако ли не - битката ще продължи. В конкретния случай, а и не само за него, става дума за следното: има необходимост от перспектива, което означава парламентът да изработи цялостна стратегия за развитие на всички отрасли на енергетиката. Такава имаше до 2008 г. След това тя бе “забравена”... 

Това е, което всъщност трябва да обсъдят спешно депутатите. Защото проблемите не са един и два, видя се какво се случи през последните дни с продажбата на ЧЕЗ. Когато има обща стратегия, тогава всеки, който стъпи накриво, ще си носи отговорността, а когато има успех, той ще е на всички.