Общо показвания

събота, 17 март 2018 г.

Почистване на авгиевите обори



Здравната ни система не е бездънна каца, в която всяка година се наливат милиарди левове, и въпреки това да се налага болници да се рефинансират, защото са пред фалит. Първите резултати от започналата през миналата година проверка на прокуратурата с помощта на Изпълнителна агенция “Медицински одит” показват, че основната причина за плачевното състояние на тези болници е престъпна безстопанственост. Има съдебни производства срещу шест болници с общинско участие плюс “Пирогов” и районната болница в Ловеч. Там бе задържан и шефът на районната здравна каса с обвинение за разхищение на близо един милион лева. И това е само началото – текат още проверки.

Очевидно е, че нещо куца в самата система. Досега всеки протест на лекарите - за невъзможност да работят или неполучени заплати, се потушаваше с отпускането на допълнителни средства. Естествено, недоволстваха и пациенти, изправени пред угрозата да не получат лечение. Медалът обаче има две страни. Все повече стават разкритията за скандални корупционни практики. Излиза, че докато едни лекари правят чудеса за спасяването на човешки животи, други, натоварени с административни функции, се възползват от законодателните луфтове и се облагодетелстват. Корупцията е плъзнала и в повечето звена, свързани със здравеопазването.

На това безобразие трябва да се сложи край. Сегашният министър обеща да обяви нова система за здравни услуги. Намерението му бе подкрепено от всички в парламента. Логично, главният прокурор също реагира. Прокурорите имат шанс да се възползват от възможностите на вече действащата антикорупционна агенция. Няма начин тези действия да не се приемат от лекарското съсловие, от пациентите, от всички граждани. Известно е, че здравеопазването ни е сред най-критикуваните сфери. Всички опити да се реформира са удряли на камък. Но е дошло време някой да почисти авгиевите обори.