Общо показвания

сряда, 14 март 2018 г.

Ще има ли развръзка

Единичен засега случай на законодателна невъзможност да бъде имплатиран замразен ембрион от починал съпруг, вече повече от половин година буни духовете. И амбицира и вдовицата, и омбудсмана Мая Манолова да настояват да се промени Наредба №28 на Министерството на здравеопазването, която не допуска асистирана репродукция в случай на смърт на един от партньорите. Институциите обсъждат казуса не само защото от правна гледна точка унищожаването на яйцеклетки, сперматозоиди и всякакъв генетичен материал, необходим за инвитро процедури, нарушава правата на гражданите, но и заради проблема с демографската криза, който налага да се търсят начини да се увеличи броя на ин винтро процедурите, както и да се уреди тяхното финансиране. 

Едновременно с този казус могат да се решат и други щекотливи проблеми, като например замразяването на яйцеклетки от онкоболни и след лечението им те да се използват. На пръв поглед става дума за спазването на човешки права. Но е много по-сложно. С промяната на наредбата за медиците няма да има проблем да извършат процедурата и всичко да приключи благополучно. Но възникват както морални, така и правни проблеми. Затова и все още няма становище на здравното министерство. Европейското законодателство би било образец, но и там няма общовалидно решение. В Германия забраната е категорична. 

“Бавенето” у нас на решението, обаче не е продуктивно. Вижда се, че отново се шуми. Със сигурност ще има и други случаи. Истината е, че трябва да има отговор, той трябва да е такъв, че да няма страдащи, но да няма възможност и за престъпни спекулации.