Общо показвания

понеделник, 5 март 2018 г.

Излишни спекулации


Не за първи път се случва крадецът да бъде прострелян от собственика на дома. В случая, според първоначалните информации, бандитът е рецидивист с девет присъди, посегнал е с нож. Но е получил подобаващ отговор, а е и починал по-късно от раните си. Има убит и защитил не само собствеността си, но и жена си с двете им деца. Той обаче не е на свобода, а е задържан. Това няма как да не предизвика емоции. И гневни тълкувания на закона. Няма още официални изявления.

Скоро всичко ще дойде на мястото си и духът ще бъде прибран отново в бутилката. Остава обаче открит въпросът, трябва ли всеки път политици да яхват протеста и да трупат политически дивиденти като противопоставят едни българи на други. Смешно е с евтин популизъм да се обещава и поредно прекрояване на законите. Нали именно политиците са тези, които много преди това е трябвало го направят. А не да вменяват днес вина на тези, които ги изпълняват.

Разбира се, спекулациите им са прозрачни, но когато с тях се сее етническа омраза, това не може да не предизвиква безпокойство. В такива моменти нека си припомнят до какво доведе тази омраза на Балканите в края на миналия век. И защо страната ни остана остров на стабилност.