Общо показвания

понеделник, 3 септември 2012 г.

Парламентарният фалстарт на опозицията



Новият парламентарен сезон започва зле за червено-синята мъгла. Социалистите нямат време да потулят и загърбят скандала с медийния им секретар Антон Кутев. А Синя коалиция на практика няма. Така че на извънредното заседание на Народното събрание във вторник (04.09) със сигурност ще има дежурните нападки от страна на опозицията, създаващи впечатлението за хаос и безсмислен труд, но те ще бледнеят пред случващото се вляво и вдясно.
Ще припомним, че социалистите и депутатите от СДС и ДСБ бяха близо година и половина в един отбор срещу управляващите, гласуваха против тях на всички вотове на недоверие, с изключение на последния, когато вдясно, с решението за самостоятелно явяване на изборите, синият лъв показа, че главният му противик след 10 ноември 1989 г. си остават бившите комунисти.
Заради мечешката услуга на Кутев, вниманието на обществеността няма да може да бъде фокусирано в пленарната зала, а ще бъде изместено към „Позитано” 20, партийната централа на социалистите. Както е известно днес привечер членове и симпатизанти на БСП се канят да я окупират. Те не приемат извиненията на медийния секретар по повод думите му, че  „социализмът има нещо общо със СПИН и предимно се предава по наследство и по полов път”, и че в тяхната партия било „нормално наследниците да стават социалисти просто заради бащите си”. Те ще настояват за ново заседание на контролната комисия и за наказание на члена на  Изпълнителното бюро, заради неговото срамно поведение. Според протестиращите решението на „Страшния червен съд" съгрешилият депутат да се извини „незабавно, недвусмислено и без уговорки" не е достатъчно. Те оспорват и твърдението на Мая Манолова, (председател на „съда”), че ръководеният от нея орган „не е нито инквизиция, нито цензор и не може да наказва социалисти заради непремерени изказвания и тъпи вицове".

Противниците на Кутев смятат, че в устава на столетницата

са предвидени санкциите, които могат да бъдат налагани в подобни случаи - забележка, порицание, сваляне на доверие, които трябва да бъдат приложени, включително и крайната мярка, защото са нанесени „тежки морални щети на БСП".
Възможно е в самия парламент да бъде разгледан случая „Кутев”. Казаното от него е в пряка връзка с мрачните тоталитарни времена, вещаят реставрация и затова не бива да бъдат подминавани с лека ръка. Нацисткият и тоталитарните режими на бившите комунистически страни бяха осъдени в Европа, включително и в нашата страна. Въпрос на време е пропагандирането на подобни мракобесни каузи, което строго се наказва във водещите страни на стария континент, да се преследва съдебно и у нас. Затова Кутев би следвало най-малко да бъде порицан от парламентарната трибуна.
С особен интерес ще следиме процесите вдясно. Новото ръководство на  „Раковски” 134 смята да привика своите  депутати и да ги инструктира

да следват само техните указания за това какво политическо поведение

да имат в пленарната зала и в никакъв случай да не се колаборират с червените, дори, когато техните партньори от ДСБ решат да го направят. В момента все още няма яснота какво точно ще се случи в сините редици след като бившият председател Мартин Димитров, Надежда Михайлова, (бивш лидер на СДС и външен министър, сега евродепутат), неуспелият кандидат за лидер депутата Ваньо Шарков и още неколцина парламентаристи не искат да се примирят с нарушеното статукво с разпада на Синята коалиция. Те вече направиха преди близо два месеца контролна сбирка в Габрово, където обсъдиха възможността да създадат движение с условното наименования „Синя платформа”. Според една от идеите на Михайлова, то трябвало да бъде транплин за възстановяването на коалицията с ДСБ. Друга възможност минавала през

оттеглянето на старите влъхви и даване на път на новото поколение,

което да стане флагман на десницата, така както дълги години бяха първопроходците на синята идея и дори имаха възможността да управляват. Според Михайлова, след повече от десет години опозиция, десницата се нуждаела от свежа кръв и това бил шансът да оцелее. До момента няма реакция от страна на ръководството на ДСБ. Знае се само, че необмислената и прибързана оставка на Мартин Димитров е била приета на нож и квалифицирана като глупава постъпка. Известно е също така, че трите букви (СДС) са важни за всяка коалиция вдясно. Те автоматически носят близо 250 000 гласа и гарантират влизането в парламента. Точно затова прогнозите са, че тези, които искат да възстановят Синята коалиция, няма да го направят чрез отцепване, както навремето заради неизбирането на Екатерина Михайлова за шеф на партията, една група се напусна сините редици и по-късно бе създадено ДСБ. Кръгът около Михайлова, Димитров и Шарков

ще се опита да превземе отвътре СДС

Това неизбежно би предизвикало подобаващ шум в десницата и би и нанесло повече вреди отколкото ползи. Досегашният опит сочи, че всичко може да се очаква и че действията там са непредвидими. Зад фразеологията, която винаги е обвита с добри намерения, се крият зависимости, които доказаха защо криминалният преход продължи толкова дълго. Пипалата на Октопода са твърде дълги, за да се смята, че лесно може да се приключи с тези години, изпълнени с надежди и срамни задкулисни сделки. Добрата новина е, че времето до следващите избори е кратко и картите трябва да се сложат на масата.
 Глухият тътен в БСП пък показва, че предконгресната битка от тази пролет там все още не е приключила. И ще се разгаря на приливи и отливи, а гафовете, направени от водещи фигури и от двете страни, само допълнително ще нагнетяват обстановка. От това най-голяма полза имат управляващите, защото на тях ще им е по-лесно да осъществяват целите си. Освен това те са бетонирани с подкрепата на независимите депутати, които ще търсят и ще им се търси място под слънцето. Някои от тях имат опит в политическите интриги, който все още не е изчерпан и винаги може да се използва за вдигане на пушилка, подобна на тази която използваха сините и червените, но този път насочена срещу тях.
И понеже е началото на политическия сезон би било добре на влизане в сградата всеки един народен представител да прочете отново надписа на фасадата „Съединението прави силата”, и да се опита да го приложи. Когато това един ден се случи ще бъдем сигурни, че в пленарната зала народните избраници ще работят за полза роду. И в нея няма да присъстват някои смешници, които споменахме по-горе, нито пък другите, хайде да не им правим реклама, като ги изброяваме поименно.