Общо показвания

сряда, 12 септември 2012 г.

СДС остави конспирациите в миналото

Сините загърбиха провокативното поведение, изпъстрено с мними врагове и техните заговори, така характерно за Синята коалиция. Затова и разликата в политическото поведение на СДС и ДСБ вече е очевидна.
Новата позиция на СДС да бъде конструктивна партия с единствен враг БСП дава резултат. Сините приеха искане на управляващите и внесоха за обсъждане в парламента промени в Закона за защита на конкуренцията. Предложените поправки са същите като публикуваните през юни от министерството на икономиката изменения в закона. Внасянето им от депутати, а не от кабинета, каквито бяха първоначалните намерения

се прави, за да се спести време


И тъй като поправките се подкрепят и от ДПС,  председателя на бюджетната комисия и бивш лидер на СДС Мартин Димитров отбелязва, че допълнителен бонус е широката подкрепа. Предложената от СДС поправка е и с голяма обществена значимост, тъй като ще се защитят малките и средните производители.
Вчера сините се обявиха в подкрепа на управляващите и срещу провеждането на референдума за строителството на АЕЦ „Белене”.  Според тях този референдум противоречал на конституцията, тъй като е свързан с харчене на пари от бюджета на държавата, а това било единствено в компетенциите на правителството.
Миналата седмица пък от „Раковски” 134 обявиха, че ще организират поредица срещи с партиите - членки на ЕНП (Европейската народна партия). Една от тях ще е с управляващата ГЕРБ. Само ще отбележим, че досега, ако е имало срещи с управляващите, то те са били тайни. Фактът, че Синята коалиция в продължение на година и половина бе  опозиция на управляващите, сам по себе сие показателен за това какви са били отношенията между две сродни партии.
Това не означава, че вдясно са разбрали какво трябва да правят, за да се консолидират избирателите и направят така, че след следващите избори да бъдат значим фактор в политическия живот. Засега има само добри намерения и отделни позиции, които вдъхват надежда. Едва ли тези, които не успяха да се преборят за запазването на Синята коалиция, ще се примирят с положението си на губещи. Но поне там се правят стъпки за запазването на единството. И това е правилният път. Всеки опит за ново разцепление в сините редици, каквито намерения имаше с така наречената „габровска среща” в началото на летния сезон, са обречени на провал. На ДСБ не им трябва Синя коалиция с отцепници, които ще искат единствено да се наредят на първи места в листите. От друга страна, никак не е ясно и бъдещето на ДСБ. След труса през пролетта, когато те бяха напуснати от ключови фигури, ехото от него там все още кънти. И нищо чудно съвсем скоро да станем свидетели на напускането на още ключови фигури. Така че тактиката на сините

с малки крачки към големия успех


е убедителна. Фактът, че по време на вчерашния Национален съвет е имало само едно спречкване с неуспелия кандидат за лидер Ваньо Шарков, което бързо е било овладяно, показва, че диалогът е единствената правилна форма за общуване в сините редици. Все пак длъжни сме да отбележим, че тепърва на различните ръководни нива в партията предстоят промени, ще се редят и листи за следващото Народно събрание. Известно е, че сините в скандалите имат традиции. Ако все пак са решили да си върнат доверието на избягалите стотици хиляди избиратели, то пътят към победата е в единството на всички нива. Това е една от целите. Как ще бъде и дали ще бъде постигната е отделен въпрос.