Общо показвания

вторник, 21 декември 2010 г.

Краят на "Кардам", "Телериг" и "Тервел"

С оставката на безпортфейлното трио „Кардам”, „Тервел” и „Телериг” „шибаният народ” е овъзмезден. Макар че не е справедливо министър Божидар Димитров да си отиде за радост на „лилипутите”...
Но винаги така се получава, след като веднъж си се обвързал с бившата Държавна сигурност. Никога не се знае кое от многото агентурни имена ще бъде принесено в жертва, за да могат кукловодите да оцелеят.
Този път обаче те нямат пръст в тази оставка. И това не само че ги тревожи, но със сигурност ги кара спешно да търсят подходящо място за своя предан сътрудник. Едва ли това е Националният исторически музей, в който той обяви, че се връща.
Това, че по време на последното посещение на Берлускони у нас той му е признал, че ще е добре да се върне там и че е сънувал как отново работи в музея, нищо не значи. Не защото агентите на ДС вече са нежелани в държавните институции, защото старата любов ръжда не хваща. Връзките с държавния глава не са само по линия на бившите репресивни органи на БКП. Тях ги свързва тънка националистическа нишка още от времето, когато се основаваше Общонародният комитет за защита на националните интереси. Едва ли има съмнение, че „Алтернативата за българското Възраждане” не е по вкуса на Димитров. Напротив, там националистът ще е точно на мястото си. А неговият стар приятел, намиращ се все още на „Дондуков” 2, ще може вещо да го насочва. Тогава

балканските изцепки на бившия министър без портфейл

ще могат да се превърнат в каузи. Нека припомним само репликата му, че София ще поиска от Турция 20 млрд. долара компенсации за имотите на тракийските бежанци, а в замяна страната ни ще подкрепи турската кандидатура за ЕС. После, разбира се, се опита да се измъкне, като каза, че е останал подведен от европейския доклад за напредъка на Турция, в който страната се приканва да изпълни поетите задължения. Всъщност обаче ставаше дума за доклад на Европарламента от 2008 г., в който на Турция се препоръчва, а не се поставя условие, да уреди отношенията си с България и Кипър.

Още тогава отбелязахме, че Димитров не прави разлика между патриотарство и патриотизъм.

И че живее във времената на соца, когато бе разбит животът на стотици хиляди наши сънародници, като ги изгониха от страната и ги превърнаха в емигранти. Още по-лошо бе последвалото изявление на историка: „Как да се извиня на Турция за това, че е заклала баба ми и дядо ми по бащина линия в същата тази 1913 г., когато сме били прогонени оттам?" Наистина, сякаш не сме в XXI век, а във времената на червено-кафявите режими.
А какво да кажем за изцепката, когато в Скопие издигнаха четири лъва, впечатляващо точна реплика на тези на софийския Лъвов мост. Тогава министър „Поразяваща уста” гордо заяви, че българските мъжки лъвове не са като македонските - импотентни, а са дарени с „детеродни органи".

Любопитни са и някои хвалби на бившия безпортфейлен министър

Като тази например, че за една година прибавил 17 000 млади образовани българи към нацията и така способствал за преодоляване на демографската криза. Ето и точните препоръки, които той дава по тази тема: "Демографската криза у нас трябва да се бори по три начина: първо, да се правят повече бебета "ин витро", второ - спешни поправки в закона, с които да се гарантира по-бързо даване на българско гражданство, а третата мярка е с "приятна технология, според личния ми опит – българите да се понапънат малко и по естествен път да увеличат прираста".
А спомняте ли си как защити Лила Георгиева, дипломатка в консулството ни в Чикаго, чиито еротични снимки предизвикаха реакция: "То не е цяло дупе, а половин дупе", оправда Божидар оставането на поста. И си намери сравнение: "Ако г-жа Лила трябва да се махне, защото си е показала половин дупе, какво да кажем за г-н Берлускони, който се снима гол? Защо не скочат срещу г-жа Саркози, която не си е снимала само половината дупе, а чисто гола?"
Особено „блестящи” бяха неговите прояви около

фундаменталното откритие на едни мощи.

По повод на изказани съмнения относно тяхната автентичност той каза буквално следното:
"Защо бе, майка му стара, защо толкова злоба, бе. Ей т'ва не мога да си обясня при този шибан народ, при тези шибани колеги. Защо го правят?!Ние, българите, сами ще се изядем наистина!"
После пък демонстрира специфично пуританство, наблюдавайки поклонничките пред мощите:
„Вчера гледах в нашата църква българките - голи, тука само на зърната на циците нещо. А рускинята – не. И най-долната курва да е. Забрадката - и тогава вътре".
Тази реакция никак не е случайна. Тя е защото от години в главите на тези хора трещят само залповете на „Аврора”. Няма да им обясняваме, че времената са други, не само на запад, но и на изток. Само ще кажем, че никак не е смешно, колкото и комично да изглеждат тези патриотарски напъни. Защото миналото ни е скъпо и свято, но бъдещето - още повече. Затова най-чистото решение е тези хора просто да не бъдат допускани до държавната власт.