Общо показвания

понеделник, 13 декември 2010 г.

Изкуство на войната

Има връзка между последните арести за точене на ДДС и пушилката, която вдигна Иван Костов тия дни. И тя е, че червено-синята мъгла винаги се обединява, когато започват да изскачат скелетите от гардероба на двадесетгодишното статукво. А за да се разгадае макрорамката, както би се изразил Командира, на тази схема, достатъчно е да се разгърнат страници, написани от любимия му автор Карл фон Клаузевиц. Така ще се види, че в дъното са враждебни намерения и желанието да се подчини противникът, като се постави в положение, което е

по-потискащо и неизгодно за него от жертвите, които трябва да направи.

Затова няма как да ни учуди фактът, че арестуваният в началото на миналата седмица червен дедесар е сред учредителите на президентския проект Алтернатива на българското възраждане“ (АБВ).
"Изненадан съм от ареста на другаря Димитър Генчев – казва за него партийният му началник Анатолий Атанасов, като потвърждава участието му в АБВ. ­ Много е неприятно случилото се… Вярно е, че е помагал със средства за кампаниите ни, но става дума за малки суми от порядъка на 100, 200, 500 лв."
Ще припомним, че групата лица, сред които и учредителят на пропрезидентската формация, са обвинени за изготвяне на фалшиви документи, с помощта на които от април до август 2008 г. са източили 410 000 лв. от ТЕЦ "Марица-изток 2". Заедно чрез десет фирми те реализирали поредица от сделки за доставка на машини и резервни части за централата. В хода на досъдебното производство са събрани над 50 папки с доказателства, сред тях имало фактури и договори от 2006 до 2009 г.

Само два дни по-късно обиск на таен сейф

с укрити документи разкри друга измама за над 20 млн. лв. от неплатен акциз и ДДС. Регистрираната в Казанлък фирма "Обединени енергийни търговци" е спестявала да фактурира продажби на електроенергия у нас и в чужбина. Това се е случило само за две години ­ между декември 2007 г. и декември 2009 г. Любопитното е, че има връзка, макар засега само по адресна регистрация на фирмата с енергийни играчи, които се разследват за афери за потъналите близо 2 млрд. лева в гьола на АЕЦ „Белене”.
Достатъчно е да припомним публикуваната паметна бележка за срещата между българския и руския президент, състояла се на 18 януари 2008 г., за да се види кой без никакво основание дава ход на „усвояването” на парите на данъкоплатците. При това в нарушение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Със сигурност има папки, в които се обяснява какви точно престъпления са извършени, когато през есента на 2008 година се поръчва оборудване за бъдещата атомна централа, без да има все още детайлен технически проект. При това договорът е на

огромна стойност и е финансово необезпечен.

Но нека видим сега какво се крие и зад пушилката на Командира. Вместо да насочи усилията си в разнищването на енергийните далавери, бившият преподавател по марксистка политикономия даде мощно рамо за алтернативата на Първанов. Може дори да се твърди, че той вече е един от основните играчи в този проект. С лекотата на добре обучен Остап Бендер, веднага след като е гласувал срещу бюджета заедно с червените, той прави следното забележително изявление:
"Подведен ли беше, поддаде ли се, продаде ли се, ще добавя аз... Не знам как може да се подписва бял лист. Там се казва, че НЕК инвестира всичко, което има в "Белене" и оставя компанията, дяловете и управлението на руската страна.

Без да е ясно колко ще струва

Но сметката е много лесна - днес поставяме оценка 3 милиарда, утре 6 милиарда, след това 10 милиарда и делът на българското правителство става нищожен. А според законодателството, както го познавам, България трябва да има контрол над ядрените мощности на своята територия. Вече има европейска директива, която изисква ядрените хранилища да се изграждат в държавите с централи, защото транспортирането на отпадъците за Русия например може да ги направи цел на терористи. Как ще се реши този въпрос, който ще касае ангажименти за стотици и дори хиляди години?"
Колко стряскащо добре звучи, нали!?…
Но няма да се подведем да обясняваме в детайли съзнателно пропуснатото от Костов за водените преговори. Ще припомним обаче, че възобновяването на строителството на АЕЦ "Белене" е започнало след доклад на вицепремиера в правителството на Иван Костов Петър Жотев.

Отварянето на кутията на Пандора

е станало с решение на Висшия експертен технически съвет на Агенцията по енергетика и НЕК от 26 януари 2000 г. АЕЦ "Белене" е определена за нова ядрена мощност на България и е била предпочетена пред строежа на блок 7 на АЕЦ "Козлодуй"...
Бихме могли да осветим и някои държавни гаранции за изкупуване на ток от централи, сключени по време на управлението на Иван Йорданович. За да се види, че цената, която хазната плаща за този ток, е почти двойна на тази, по която днес продава ТЕЦ "Марица-изток 2".
Може дори да изкараме и доносите, с които сключилият тези неизгодни за държавата договори се опитва тия дни да клати енергийния сектор. Икономическата му изгода е ясна, затова ще обявим политическата цел. Тя е да се вдигне цената на тока и да се предизвикат брожения сред населението...

А как само се обединиха червените и сините в комисията “Антимафия”

и не допуснаха в четвъртък (09.12.) да се вземе укоряващо становище срещу депутатите, отишли да се облажат с джиесеми на онази презентация.
Очевидно е, че продуктите на политическото инженерство, започнало още на кръглата маса в началото на 90-те години, умеят не само да си подхвърлят топката, но и да се борят със зъби и нокти за запазването на криминалния преход.
Всеки си знае ролята, както и кога точно да я изпълни. Истината е, че разобличаването и пращането на политическото бунище на когото и да било от тях е само стъпка в правилната посока. Защото Октоподът, както се оказва напоследък, може да има много лица.
А заложените от него мини тепърва да почнат да гърмят. Затова, ако трябва да се възползваме отново от любимия на Командира пълководец, сме длъжни да предупредим, че най-лошото и непродуктивно нещо в тази битка са грешките, продиктувани от добронамереност.
След като сме наясно, че в тези хора няма никакъв морал и че не им пука за него, няма защо да ги жалим. Иначе ще си останем с псуването пред телевизорите и с чуденето защо не ни върви.