Общо показвания

сряда, 15 декември 2010 г.

Дипломати с дълги уши

Попитали радио Ереван колко дълго ще продължи преходът. То тутакси отговорило: „Точно толкова, г-н Костов, колкото се договорихте с г-н Първанов през 1997 г.”
Лъсна поредният червено-син заговор. 33-ма действащи посланици се оказаха агенти на бившата Държавна сигурност. А рекорден брой български дипломати (45% от всички проверени) излязоха, че са откърмени във враждебност към сегашните ни партньори от НАТО. Не малко от тях дори са обучавани от съветските тайни служби. Естествено, че и сини, и червени са били наясно и техните лидери някога са си стиснали ръцете под масата, за да не ги разкриват. Днес едните съвсем логично ронят крокодилски сълзи, но не им пука, защото отдавна са ги прежалили. А другите си посипват главите с пепел и искат лустрация. Всъщност и отляво, и отдясно се правят на ощипани госпожици. Целта им е да се измъкнат сухи от скандала, който доброволно са покривали близо 20 години. И са си траели, защото винаги са били в един отбор.
Какъв срам всъщност.
Но на това безобразие, както и на много други, трябва да се сложи край.
Съвсем очаквано бе, че ще се поискат промени в Закона за дипломатическата служба. Сигурно е, че те ще се приемат. Но нека припомним как завърши първият плах опит за лустрация в този парламент. Беше забранено на онези народни избраници, свързани с бившия репресивен апарат, да бъдат шефове на комисии, както и да представляват страната ни в делегации в чужбина. Но с помощта на една президентска квота това решение бе отхвърлено. Нищо чудно и сега този цирк да се повтори. Командира и човекът с харамийския псевдоним отдавна си подхвърлят топката. Сега сините ще поискат поправки, те ще бъдат гласувани, президентът ще сложи вето, после те ще бъдат прегласувани. Но ще бъдат атакувани в Конституционния съд. И той ще вземе правилното за червено-синята мъгла решение.
Излиза, че и този път ще станем свидетели на поредната пушилка за три дни. А после ще оставят кучетата да си лаят на воля. И онези, които поддържат двадесетгодишното статукво, ще продължат да танцуват уж последния валс.
Но има светлина в тунела. И тя е, че веднъж вече осветени, бившите агенти няма как да продължат да работят под прикритие. Няма как да изпълняват задачите, поставени им от кукловодите. И със сигурност ще трябва да бъдат отстранени.
Лошата новина е, че след като в най-високите етажи на държавата е имало толкова скрити лимонки, тяхната армия на по-ниските нива си остава непокътната. А тези, които дърпат конците, знаят как да го правят. От тях всичко трябва да се очаква. Те могат да печелят избори така, че партии като онази, която всички наричат „Ред, законност и държавна сигурност”, да имат свое представителство в свещената сграда. Как иначе да си обясним и нахалното представяне на ловеца с двете имена като водач на алтернатива на българското възраждане. Е, бяхме свидетели вече на един такъв процес, който прокуди хиляди наши сънародници.
Това, което трябва да се направи, е да внимаваме много за кого ще пуснем гласа си на следващите избори. В противен случай това, което ще се случи, можем отсега да ви го представим образно по следния начин: Костов и Първанов си говорят по въпросите на предизборната стратегия. „Аз когато взема такси - казва Костов,- давам на шофьора солиден бакшиш и му казвам: "Гласувай за СДС, приятелю!". „А аз - отвърнал му Първанов, - когато взема такси, плащам строго според брояча и нито стотинка повече, а когато си тръгвам, казвам на шофьора: "И не забравяй да гласуваш за СДС, приятелю!". Дори само заради тези шмекерлъци е дошло време да сложим край на криминалния преход.