Общо показвания

събота, 23 октомври 2010 г.

Менделсон за зелено човече и Столетница



От „Позитано” 20 попитали Радио Ереван:„Какво трябва да направим, ако видим пред себе си малко зелено човече?””Без да се колебае радиото отговаря:”Да пресечете улицата, естествено!”. „А ако насреща ви се появи човечето, което непрекъснато твърди, че е хетеросексуален?”, бил следващия въпрос. И тук отговорът е светкавичен: „Да побегнете в обратната посока, преди да сте подложен на сексуален тормоз”.

Очевидно че в Столетницата гледат на Яне като на зелено човече, щом като искат да играят с него в един отбор. Сенилността на червените баби е право пропорционална на бръмбарите в главата на Барон Мюнхаузен.
Разбира се, не сме забравили как преди година Р.Овч. попита „Кой и кога измисли, че създаването и подпомагането на РЗС ще ни помогне".
Е, едва ли някой вече не  е наясно какъв е резултатът от политическото генно инженерство на БСП. Затова да не забравяме и вторият отговор на радиото. След като зависимостите започнаха да стават факт, не трябва да се изключва възможността

да видим двата отбора заедно на плажа на любовта

Наистина всичко идва на мястото си. Нека припомним само как на конгреса си миналата събота Столетницата реши, че трябва да попълни банката си от слухове. Очевидно те и вършат добра работа, особено, когато се оказват истини.
На същия форум лидерът на БСП в Пловдив, крупен бизнесмен и приватизатор Георги Гергов, разбуди полупразната зала с крилатата фраза: „Ние говорим за проекта "2020", за летящи орели! Абе хората врабчета нямат, те нямат какво да ядат, бе! Говорете за днеска , бе! За днеска!" И за да покаже на дело как стават тези работи реши да помогне с пари на фермер от Дулово, чиито 40 000 кокошки умираха от глад.
Ще оставим на съпартийците му да направят съответните коментари, няма да искаме от него мнение и за тази нова афера на партията му с бившия земеделец. Ще отбележим само, че по същото време стана известно, че

хазната е загубила 1, 2 млрд.лв. от приватизационни сделки


Това е станало заради безхаберието на чиновници. Умишлено е чакано да изтичат договорите и клаузите по приватизационните договир и след като са изтекли по т. нар. давност, държавата губи всякаква възможност да си събере парите. "През това време предприятията са декапитализирани и сега и да се отиде там ня място, те вече са прехвърлени на други фирми или стоят едни руини, които всъщност няма какво да се направят, и те са за стотици милиони", пише в стенограма от заседание на правителството. Разбира се, че ще се разследва кой се е облагодетелствал и кои чиновници "са проспали" сроковете за събиране на задължения. Само от "Кремиковци" са пропуснати да се вземат 400 млн. лв. Е, със сигурност няма да се наложи дълго да се търси. Приватизаторите не се и крият, а открито държат речи по партийните форуми.
Не се крие и социалният президент, който в края на мандата си се загрижи за тези, които са го избрали. Не му завиждаме, особено като чухме как назначения от него лидер на БСП, даде да се разбере, че няма намерение да му върне партията. Нека цитираме отново думите му: „БСП не може да бъде нечий електорален резервоар, нито да играе по нечия свирка, нито да бъде украшение за нещо, което ще устрои група хора, които припълзяват към авторитета на президента.
Ние не знаем кой точно и защо пълзи, но сме абсолютно сигурни защо държавният глава се

опитва да кадрува в нарушение на Конституцията

както правилно отбеляза военният министър през седмицата Трети месец стараната ни е без шеф на военното разузнаване. Защото човекът с харамийския псевдоним иска да назначи свой човек там, макар да знае, че няма такива правомощия. Истината е, че целта е съвсем друга. А тя е, че след като всички тайни служби отидат под една шапка, от голямо значение ще е кой с какви хора ще разполага там. И позиционирането им е започнало още от сега. Затова е и  битката. Тя няма нищо общо с арестуваната Супер Бианка. Макар че случката е показателна за това, че след като строго пазеният обект не намери сили сам да се справи със ситуацията и цели два дни по-късно – в Кърджали се опита с нелепи смешки да се измъкне от конфуза.
Не може да не се попитаме и друго – защо Супер Бианка

привлече повече внимание върху себе

си отколкото президента. Трябва веднага да припомним, че в предаването на тази репортерка беше зададен фундаменталният въпрос на финансовия министър дали президентът не е млад милиардер. Отговорът, че той не е млад, е твърде много значителен. Накрая нека отбележим и друго и то е, че всяка поява на държавния глава напоследък е съпроводена със скандали Най-пресният пример е този с катастрофата на кортежа му край град Ловеч. Тогава Слави Вълков, собственик на фирма за поправка на мебели, се отърва с леки натъртвания след внезапната среща на неговия бус с президентския кортеж.
Понеже стана дума за тайни служби

нека да не забравяме и Командира

Миналата седмица в деловодството на Народното събрание беше внесен законопроект за създаване на нова структура, наречена Държавна агенция за разузнаване (ДАР), която ще обедини Националната разузнавателна служба (НРС) и Служба „Военна информация”, т.е. военното разузнаване. Автори на законопроекта са депутатите от Синята коалиция Иван Костов и Димо Гяуров.
Истината е че от 20 години политическото и военното разузнаване работят без специален закон. И през цялото време е имало опити да се въведе порядък. Но поради единомислие на червено-синята мъгла статуквото не бе променено. Ще оставим кашата да я сърбат други. И ще се вгледаме само в една точка от предложения проект. В чл. 33, ал. 1, т. 2 е записано, че служителите на Държавната агенция за разузнаване не могат „да са били щатни и нещатни сътрудници на бившата ДС и РУ на БНА”.
Доста е смешно Командира да внася такъв текст защото точно по негово време не само, че спря готвената лустрация, а и скри доста агенти, за да ги държи по този начин в ръцете си. Освен това  кой знае защо, контролираните от него служби бъкаха от бивши служители на Държавна сигурност. Тези хора, в качеството си на експерти, се противопоставяха на включването на лустрационни текстове в законодателството, свързано със службите за сигурност и разузнаване.
В края на предложения законопроект лъсват истинските намерения на вносителя. Защото в преходните и заключителни разпоредби в проекта е записано, че Държавната агенция за разузнаване е правоприемник на личния състав (персонала) на НРС и СВИ? Уж ще ги лустрираме, но всъщност пак ще сме тук и пак ще сме същите.
Накрая ще завършим с онзи виц за номера на човека в бяло. В средата на цирковата арена се слага огромна каца с фекалии. А над нея виси голям топуз. Светлините изгасват, чуват се фанфари и тътен на барабани. Осветен с лъч, асистентът бавно започва да реже въжето, което държи тежестта. Тя пада в кацата, чуват се писъци, всички са оплескани. В този момент светват прожекторите. И влиза човекът в бяло. Предстои ни да видим кой ще е той.