Общо показвания

сряда, 29 септември 2010 г.

Депутатски сърбежи

Психиатър пита пациента си защо се чеше непрекъснато. Защото съм единствения човек на земята, който знае къде точно ме сърби, отговорил той. Нещо такова се е получило със Закона за референдумите, който предишните управляващи са приели. В парламента в понеделник лъсна колко налудничав е той. Оказа се, че за да се удовлетвори започналото допитване на ВМРО за това дали Турция да бъде присъединена към Евросъюза, народните представители трябва да се произнесат. Което си е истински сърбеж, защото не нашата страна решава за една или друга държава дали да членува в Европейския съюз или не.
А какво да мислим за подписката, която земеделският Барон Мюнхаузен събира за свикването на Велико народно събрание и изработването на нова конституция?... Ще напомним, че само една страна в Европа е президентска република. И че носталгията по крайцера „Аврора“ не е от вчера. Като прибавим към биографията на лидера на партията, по-известна като „Ред, законност и държавна сигурност”, провала на импичмънта в началото на тази година, всичко ще дойде на мястото си.
Но нека не избързваме.
Откъдето и да погледнем тази каша, все наши пари ще се харчат. Първо, защото за да организират подписката, ще трябва да си послужат с държавната субсидия и второ, защото проверката и струва 30 стотинки за име или най-малко 60 000 лв. за 200 000 имена. И това само за едната подписка. После, като стигне в пленарната зала, изведнъж ще стане ясно, че тая работа не е като оная...
А, щяхме да забравим главният виновник за неразбориите – избраниците на народа. На тях също ние им плащаме.
Лудницата става пълна като започнем да разнищваме какво се цели с тези подписки. Които някои със сигурност ще нарекат популистки. Веднага от тъмното почват да изскачат лица, добре познати ни от криминалния преход. Някои от тях са с по две имена. И всичко идва на мястото си.
Е, тогава трябва ли да очакваме да се случи нещо добро.
Ще кажем само, че много ни се иска компетентните органи да се заемат с аферата. Под такива разбираме и онези, които се грижат за психичното здраве.