Общо показвания

събота, 18 септември 2010 г.

Политическо порно в слънчево време

Колко хубаво започна тази седмица. С много слънце и вълнуващите намерения на г-н Кушлев да търси несъответствие в декларациите на депутати, министри, магистрати и всякакви висши длъжностни лица. Колко добре звучи: „При значително несъответствие между законните и недоказуеми доходи комисията “Кушлев” ще иска запор, а после и конфискация на разликата.” Особено оптимистично e, че по подготвения нов закон присъди няма да се чакат, той акцентира върху “необяснимата” разлика между законно и притежавано имущество.
Нека направим една бърза сметка. В момента комисията е направила запори на имущество за 500 млв. лв. Излиза, че изтънялата ни хазна ще се обогати с близо половин милиард. И това ако не е оптимистично начало на седмицата!?
За съжаление още на следващия ден се оказа, че реалността е друга. Спомняте ли си какво отговорило радио Ереван, като го попитали каква е разликата между еротиката и порното. „Много е просто , тутакси отвърнало радиото, разликата е във фокусировката на камерата.”
С изненада научихме, че бившият социален министър Емилия Масларова станала щатен доцент след конкурс в Тракийския университет в Стара Загора в катедрата „Социални дейности”. И колко похвално - щяла да чете лекции на студентите без пари. Освен това тя била единственият кандидат, преминал през всички цедки – от техническата комисия на катедрата до конкурсния изпит във ВАК, и от 1 август била назначена съвсем законно със заповед на ректора на университета. Нека само припомним, че Масларова е със свален имунитет и че е разследвана за длъжностно присвояванев особено големи размери заради луксозния ремонт на комплекса за социални услуги в същия град, който глътна близо 20 млн. лв.
Ето какъв е коментарът на ръководството на вуза: „Ако бъде осъдена, ВАК или вузът, който є е присъдил званието по новия закон, има право да є го отнеме, както и статута є на университетски преподавател”, заявява зам.-деканът на факултета Иван Манчев. Излишно е да коментираме, защото те си знаят къде да фокусират камерата.
Оказа се обаче, че вторнишкото порно няма да свърши с тази срамна история. Няколко часа по-късно червеното ръководство, също разследвано за различни престъпления и носещо основна вина за забатачването на здравната система, обвини в корупция целия политически кабинет на сегашната здравна министърка, призова я да хвърли оставка и заяви, че я дава на парламентарната комисия „Антимафия”. В конфликт на интереси бе обвинена и шефката на здравната комисия в НС Десислава Атанасова. Привечер, също като във вица, се оказа, че не са компютри, а компоти... Интересно е да се отбележи, че червената Мая, която хвърли обвиненията, по-късно ги оттегли, но се извини с половин уста.
„Е, ние бяхме трима в този брак, така че стана малко пренаселено”, както е казала лейди Ди. Разликата във фокусирането е тънка, но когато някои червени се опитат да превръщат политиката в порно, циркът трябва да приключи.
Първият учебен ден ще се запомни с умиленията на двама министри.
За да стимулира повече деца да бъдат отличници министърът на културата Вежди Рашидов заяви: „Получавайте шестици, защото ако имате тройки ще ви направят министър. Аз бях тройкаджия и вижте какво ме направиха - министър."
А министърът на земеделието Мирослав Найденов криел салами от "Родопа" като ученик!
„Правехме двойни джобове, когато ходехме на практика в предприятието "Родопа" и криехме салами в тях“, разказа той при откриването на новата учебна година в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов" в Ловеч.
Заради този свят ден депутатите започнаха работната си седмица в четвъртък. Е, липсата на работа, не попречи на избраниците на народа да уплътняват времето си с не затова, за което са изпратени. Един от тях, по известен като Земеделския барон Мюнхаузен, хукна да събира подписи из страната за смяна на конституционния ред и превръщане на страната в президентска република. Бившият преподавател по марксистка политикономия Иван Костов цяла седмица прави лицеви опори и хвърля компромати само за да не го махнат от прочутия предизборен плакат, в който надничаше зад един широк гръб. По същото време неговият ученик и син лидер тръгна да цака управляващите с фискален борд.
Ако пък не беше закрито заседанието на парламентарната комисия за контрол на ДАНС в четвъртък следобед и медиите бяха допуснати, целият български народ щеше да види, че Командира не е никакъв командир, а най-обикновена махленска сваха, окопала се от 20 години във властта и готова на всичко, за да остане там. И че плонжовете и цветята, които носеше във военната болница, са не по-малко опасни днес, отколкото белите, които натвори по време на неговото управление, че и по-рано с участието си в съмнителни правителства в зората на демокрацията.
В петък пък цъфна човека с харамийския псевдоним. Цяла седмица размахваше пръст и дрънча на кухо с фрази като „конструктивен диалог”, „на страната е нужен дебат, адресиран към реалните проблеми”,”нов модел на развитие на висшето образование”, „дебат за по-добра политика”, за да подгрее изявата в свикания от него Консултативен съвет по национална сигурност. Само че и този път, както обикновено се случва, той иска да прави с чужда пита помен, т.е. това което другите са подготвяли в продължение на година, че и повече, той да си го присвои. Винаги, когато трябва да се вадят кестени от горещата жарава, него го няма. Не твърдим, че винаги в такива случаи е на лов, но колкото по-бързо дойде краят на президентството му, толкова по добре. Тогава няма да има нужда да се раздвоява. И да се питаме кой от от двамата – Георги или онзи с псевдонима е бил там където трябва.
Да не пропуснем и Б.Б. През седмицата той направи две забележителни изказвания. След края на Европейския съвет в Брюксел този четвъртък, премиерът разкри, че френският президент Никола Саркози и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу са водили словесна престрелка заради прогонването на ромите. "Председателят на ЕК и френският президент си размениха много остри думи", заяви Борисов. Словоохотливостта му предизвика трус във Франция и лавина от въпроси към Саркози дали това е вярно. Френският президент дипломатично отрече.
На заседанието на консултативния съвет в петък премиерът направи друго впечатляващо изказаване за стратегическите партньори на Евросъюза, включително и на България. "Освен традиционните САЩ, Китай на първо място, Русия, Украйна, Бразилия, Индия, Северна Корея и не на последно място Пакистан", каза Борисов. След смут сред аудиторията се поправи:"грешка моя", но не уточни за кой от "партньорите" на ЕС става въпрос. По-късно в публикуваната от прессекретариата на президента станограма от брифинга е записано, че премиерът казва Южна Корея.
Накрая след толкова много политическо порно нека завършим оптимистично с класически виц. По времето на соца КГБ хванали един художник, че рисува порно. Вместо да го пратят в Сибир, решили да му дадат последен шанс да нарисува идейно издържана картина. След една седмица идват другарите и гледат някакво грамадно платно, покрито със завеса. Попитали го как се казва картината. „Ленин в Полша”, отговорил той и дръпнал завесата. Всички хлъцнали, защото на картината Феликс Дзержински обладавал Надежда Крупская. „А къде е Ленин?” го попитали. „Е, как къде? Разбира се, че в Полша”, усмихнал се художникът.
Нека и ние се усмихнем. Не само политиците могат да сменят фокуса. Ние също ги умеем тия работи.