Общо показвания

четвъртък, 25 април 2024 г.

СГЛОБКАДЖИЙСКИ КОМПЛОТ СРЕЩУ ЕВРОПЕЙСКИЯ ИЗБОР

Вместо да решат първо проблемите на протестиращите миньори под прозорците им, новосформиралото се мнозинство от ППДБ, БСП, Възраждане и ИТН реши да свали председателя на парламента Росен Желязков, ден преди излизането им в изборна ваканция. И което е по-лошо – бе тествана възможността за коалиция, която да смени геополитическата ориентация на страната ни. 

Всъщност, още когато бяха назначени за управляващи в служебния кабинет от държавния ни глава, в началото на двегодишното безвремие, при това с противоконституционен премиер, беше ясно, че си имаме работа с хора не върнали в страната ни за полза роду, а за лично облагодетелстване. Не случайно, първо, те предадоха този, който ги доведе на власт и затова бяха наречени от него “шарлатани”. После заблудиха избирателите и управляваха на два пъти – единият път в безпринципна коалиция с БСП, а вторият път, под прикритието на “пронатовско” мнозинство. 

Всички видяха как се провалиха. 

Последният път успяха с конституционно мнозинство да променят и основния закон. Бяха на път да продължат “реформите” в съдебната власт на принципа “стани, за да седна”, така че да станат недосегаеми от правосъдието. Но “сглобката” им се самовзриви от тяхната алчност и самозванщина.

Със свалянето в четвъртък на председателя на парламента Росен Желязков се видя още, че на тях не им пука нито за икономическото наследство, което остави на служебния кабинет тяхното управление, нито за всекидневното разкриване на техните мафиотски връзки. Ще припомним, че те започнаха да излизат на светло още с опитите на вече покойния Алексей Петров да кадрува във властта и открито заявените му амбиции да сложи ръка на икономическото направление в ДАНС. 


Е, не им се получи. Обвиненията в корупция на техните кадри валят всекидневно. Надяваме се, че правораздаващите органи ще доведат до заслужени присъди на всички замесени.


И ако това се отнася за една организирана престъпна група, то същественият проблем е друг. А той е, че бяха на път да оставят стотици хиляди българи без препитание. И не са само миньорите, които предишният път сегашният председател на ДПС Делян Пеевски успя да укроти. А днес за благодарност, тогавашният премиер Николай Денков, който бе примрял от страх миньорите да не нахлуят и да не се саморазправят с него, нарича спасителя си “най-голямото зло”. 


Освен миньорите, най-застрашени са стотици хиляди земеделски стопани да останат без поминък. Не са само 100 000 от тях, очакващи компенсации от 300 милиона, заради “украинското зърно”. Благодарение на спешните действия екипът на служебния премиер Димитър Главчев успя да договори като начало 210 милиона, а останалите обеща да намери след преструктуриране на ресурси. 

И ако това е добра новина, то редовната евросубсидия за земеделски стопани, която трябваше да започне да се плаща още през март и да завърши в началото на месец май, се оказа, че заради престъпна небрежност на бившите управляващи от ППДБ, си стои още в Брюксел. 

И това не е всичко – повече от един милиорд евро от Плана за възстановяване и развитие, които трябваше да получим още миналата година стоят блокирани. Не заради неприети законови промени, както се опита да ни заблуди премиерът Денков в края на миналата година, а и днес от “псевдо промяната” ни заглавичкват с предизборен популизъм, а защото през цялото време те променяха листата с искания, за да облагодетелстват близки до тях фирми.


В заключение нека кажем ясно – на западните им партньори отдавна им стана ясно, че “шарлатаните” от ППДБ не са нито проевропейци, нито пронатовци. Те и затова не се опитаха да настояват “сглобката” да продължи. Но след случилото се със свалянето на Росен Желязков от председателския пост на Народното събрание, те вече със сигурност са убедени, че ППДБ, заради личното си обогатяване, са готови да пратят страната ни в Евразия. 

Затова се надяваме предстоящите избори да изхвърлят случайниците от политиката или най-малко - да ги оставят извън борда на реалната власт.