Общо показвания

събота, 20 април 2024 г.

РАДЕВИ АЛАБАЛИСТИКИ С КОНСТИТУЦИЯТА

Няма нищо необичайно в намерението на премиера Димитър Главчев да поеме функциите на външен министър. Ще припомним, че в провалилия се проектокабинет на Мария Габриел, беше договорено тя да е и първи дипломат на страната ни. 

Необичайно е обаче държавният ни глава да продължава да се изживява като принципал на служебното правителство, каквото правомощие вече няма след промените на конституцията. Според тях отговорността за служебния кабинет се носи от парламента. 

Очевидно е, че Румен Радев превишава правомощията си, като се заинатява – не желае да освободи сегашния външен министър, отказа да назначи предложения от Главчев Даниел Митов, а сега бави подписването на указа премиерът да съвместява и този пост. С което вреди преди всичко на страната ни, която не може да бъде представена на фундаментални за развитието на политическата обстановка в Европа международни форуми. Или, да бъде представена от този, който загуби доверието на натовските партньори, заради несъвместими с тяхната позиция срещу агресията на Русия в Украйна, изказвания. 

Резултатът от подобна недалновидност, ще е рязко спадане на доверието към страната ни като надежден съюзник. А това едва ли ще бъде допуснато от пронатовското мнозинство в нашия парламент, въпреки шикалкавенията на ППДБ срещу вече оттеглената кандидатура на Даниел Митов.

Румен Радев или интригантства, или не осъзнава правомощията си, след като, вместо да подпише указа, заплашително “менторски” заяви в събота, че бил посъветвал Главчев да проучи малко повече нещата “с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за външно министерство”...

“Кога стана кюмюрджия, кога му почерня задникът”, е казал народа за самозваните разбирачи. 

Военният Радев е лъскал обувките си и е бързал за сутрешния развод, когато Главчев вече дейно е участвал в политическия живот и е законотворствал в парламента.

Безочливо е, човекът който ни докара безвремието, нарушавайки конституцията с онзи вдигнат юмрук, а после за втори път – като назначи за премиер чужд гражданин, сега да се прави на правоверен конституционалист. А какво да кажем за някои сделки извършени от неговите служебни кабинети, които ощетяват странати ни със стотици хиляди евро на ден и са обект на разследване от страна и на европрокуратурата. 

Най-опасно остава предупреждението на оттеглилия се Митов, че от една страна Радев "нарушава новите разпоредби на Конституцията и от друга - препотвържава проруската си външнополитическа ориентация". Това изявление е и знак към самозабравилия се Радев, че в парламента пронатовското мнозинство има готови мотиви за импийчмънт на държавния глава. И ако продължат неговите опити да създава и задълбочава кризи и да изолира страната ни от европейския път, може и да не довърши мандата си.