Общо показвания

петък, 28 април 2023 г.

НАДЛЪГВАНЕ КРАЙ ТРАПЕЗАТА НА ВЛАСТТА

За по-малко от десет дни ГЕРБ-СДС извървя пътя от заявлението на настоящия председател на парламента, че може да се откажат от първия мандат за съставяне на правителство до “ако се разберем за програмата, дори Кирил Петков може да е премиер”, както декларира в четвъртък техния лидер Бойко Борисов. От другата страна - детинско пъчене и упорство, гарнирано с хипотетична и непотвърдена подкрепа от други парламентарни сили. И доста унизителни за тях срещи очи в очи с бивш премиер и министри, които обвиняваха в гигантски далавери. И което е парадоксално – разговарят с тях за обща управленска политика. 

На поредната политическа налудничавост ли сме свидетели или на добре отигран фарс как да се прикрие общо разделение на милиардите от Брюксел.

За да е пълен циркът популярните “говорещи глави” от сутрин до вечер в медиите и Мрежата хвърлят щедро боб дали ще има, или няма да има правителство. Зад пушилката обаче, други се готвят да орежат пенсии, да вдигнат данъци, тоест масрафът на политическото безхаберие пак да платим ние. Излиза, че два пъти ще бъдем излъгани: един път като избиратели, а след това – като бръкнат в джоба ни. При това никой не крие, че ще трябва да се вземат непопулярни мерки, но не казват, че върхушката няма да загуби нищо, напротив видимото съглашателство ще доведе до обогатяване. Каквото получиха редица фирми от незаслужено получени помощи през последните две години. 

“Сапунисват се едни други, а и нас покрай тях”, както е казал народа.

Не, от партията на псевдопромяната нямат намерение да се обединят, така че да изпълнят девиза на Народното събрание “Съединението прави силата”. А за да угодят на задкулисието, стоящо за тях и най-вече на себе си, както го направиха през краткото време докато бяха управляващи, когато вкараха посредници за газа, умишлено източиха газовото хранилище, инфлацията главоломно взе да расте, не изтеглиха заем при лихва 1,30% , та се наложи други да го теглят за 4,85%, започнаха отдалечаването ни от Еврозоната и Шенген, купиха си депутати, оставиха техният МВР министър да върши безогледни простотии, лъгаха за сделките с оръжие за Украйна, замразиха ключови инфраструктурни проекти, разсипаха Българската банка за развитие, преструктурираха КПКОНПИ с опит да създадат паралелна прокуратура...

И днес ни лук яли, ни лук мирисали се облизват като котараци в очакване да докопат отново трапезата на властта. Че и ПП-ДБ пускат “мухи” как тандемът “Петков-Василев”, който се провали веднъж и ни доведе кризиата, щял този пък да ни изведе от нея. Но едва ли ще стане, най-вече заради това, че ще паднат в капана, който те залагат за други. За всички е ясно, че те нямат приятели в този парламент. И каквото и да се случи, главоломно ще бъдат изхвърлени в политическото небитие. Видя се дори на последните избори, че техни избиратели ги изоставиха и дадоха гласа си на други. Всъщност, едва ли ще се стигне до правителство, в което те да си разиграват коня, по-вероятно е кабинетът да е без тяхно участие. Причината за това ще е, че обществеността вижда, че те няма да защитят интересите и. А се готвят да повторят злополучния техен управленски римейк. А това едва ли ще се търпи от останалите парламентарно представени сили. Те са наясно, че времето на служебното безвремие е изтекло и само редовен кабинет, подкрепен от дълговременен парламент може да изрине авгиевите обори на натрапените шарлатании.