Общо показвания

петък, 7 април 2023 г.

“ПСЕВДOПРОМЯНАТА” ПО НАНАДОЛНИЩЕТО НА ИВАН КОСТОВ

Първото, което направиха двамата лидери на "ПП" след като научиха изборния резултат бе да начертаят нова червена линия с решението, че няма да подкрепят правителство, предложено от ГЕРБ. Но били отворени за разговори по конкретни политики с всички политически сили в 49-ия парламент. А  последвалия отговор на лидера на ГЕРБ, че “за политики ще говорим само с партиите, които решат да участват в редовно правителство”, не са добро начало за разговори за съставяне на кабинет подкрепен от двете пронатовски и проевропейски формации. 

От страна на радетелите за псевдо-промяната няма знак на сговорчивост, независимо от загубата, напротив - това е поредното фантасмагорично изявление в очевидно чуждата им реалност. То показва, че те нито искат да я осъзнаят, нито ще я приемат. И сигурно ще извадят от девет кладенеца вода, за да оправдаят ставащото все по-нелепо тяхно поведение. Ще припомним, че точно като тях реагира Иван Костов, когато загуби съкрушително изборите от Симеон Сакскобургготски и неговата НДСВ. Тогава той в прав текст заяви, че е избягал напред във времето и ще застане на едно място, за да може сънародниците му да достигнат неговата висота и осъзнаят каква грешка са направили, като не са го подкрепили отново. С това започна тоталната разруха в СДС и появата на поредица от сини копия, едно от които ДСБ има днес печалните 0,7% обществена подкрепа. Днес по пътя Костов на маргинализиране тръгва ПП.

Има обаче една малка подробност. И тя бе че "Демократична България” запазиха първоначално мълчание. И не подкрепиха партньорите си.  Двете партии не само, че не спечелиха, но и загубиха от общата бройка парламентарни представители, които имаха в предишния парламент.  

Случи се и още нещо, което не може да не отбележим. ДБ с преференции успя да “открадне” шест депутатски места от ПП. Това е още един лош сигнал за провалилите се като управляващи – техните шарлатании са достигнали прага на обществената нетърпимост не само на национално, но и на коалиционно ниво. И отсега е ясно, че разпадът им е неизбежен, както и да се опитат да го прикриват с обща фразеология. 

А това много бързо може да проличи, ако от ДБ поискат промяна в новия правилник за дейността на Народното събрание, която да им даде възможност двете партии да имат самостоятелни парламентарни групи. Което пък неизбежно ще капсулира пак ПП като рушаща устоите на парламентаризма опозиция, каквато бе в предишния парламент.

Преговорите за съставяне на спасителен кабинет със сигурност ще дадат отговор дали партиите са готови да пожертват партийни сметки за местните избори. Малкият тест от сегашния вот показа, че ПП-ДБ имат превес в София, Пловдив и Русе. Заради него може да не бъде разрушавана коалицията, но отговорността пред исканията на хората да има редовен кабинет, може да надделее. Играта “добро” и “лошо” ченге няма да е по вкуса нито на ПП нито на ДБ. Затова има неизвестни, които предстои да видим как ще се развият.

Междувременно от първите изявления на държавния глава става ясно, че този път, той няма да чака влезлите в парламента партии да се “налудуват”, образно казано. А ще ги притисне бързо да решават, така, че ако все пак се стигне до нови избори, те да са още през юли месец.  Това не е притеснително и не бива да се търси някакъв подтекст. Почти всички влезли в парламента партии имат най-малко четири,  пет приоритета, които мога да ги обединят, за да работят в полза на избирателите си за излизане от кризата. И това може да е стимул да се състави по-бързо правителство с обща програма. Има единомислие и за реформиране на съдебната система. Въпросът, по който няма яснота е как и кога ще се решат и дали ще се търси конституционно мнозинство. От ДБ искат парламентът да гласува съдебните промени веднага и преди още да се седне на масата за преговори. От ГЕРБ смятат създаването на действащ кабинет за приоритет.

Не на последно място трябва да отбележим една впечатляваща прилика в първите следизборни изяви на партиите на “псевдопромяната” и на “възродителите”. И тя е, че и двете партии искат самостоятелно управление. Разликата е, че докато “шарлатаните” са с низходящ тренд, то другата партия е прибавила нови 100 000 избиратели. И очаква, ако се стигне до трети мандат за съставяне на правителство, президентът да го даде на тях. Засега другите партии се вторачват в твърдоглавостта на ПП, вместо да обединят усилията си по отношение на “Възраждане”.  А справянето с партии, които рушат демократични ценности минава единствено през съставянето на действащо правителство.