Общо показвания

сряда, 19 април 2023 г.

КАПАНЪТ ЩРАКНА ЗА ПСЕВДОПРОМЯНАТА

Ако има новина след очаквания избор на председател на народното събрание и отпушването на работата му, то тя е, че всички останали парламентарни партии са срещу “Продължаваме промяната”, както отбеляза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с “Възраждане”. Преди това на провокативния въпрос относно твърдението на обединението, че няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или правителство с участието на ГЕРБ, Борисов отговори:

"Ама разбира се, че твърдят. И ние твърдим същото." 

Лидерът на ГЕРБ получи и знак от ДПС с гласуването им “въздържал” се при избора на председател на парламента и със изказването на техния председател Мустафа Карадайъ, че се извършва подмяна с последвалото пояснение, че няма да допуснат реформа „Стани да седна”, за да се поднесе съдебната система на един олигарх и медиен монополист”.

Означава ли това, че има нови червени линии и че в новия парламент вече има опозиция на новото мнозинство!?

На пръв поглед може и да изглежда така, но фактът, че лидерът на ГЕРБ продължава разговорите с другите партии, докато ПП-ДБ все повече се озовават в “небрано лозе” и затъват в своята все по-комична самодостатъчност, подсказва, че опитите за реванш на преследвани от закона олигархични кръгове да се озоват във властта, са обречени. А представляващата ги коалиция, или ще трябва да започне да действа според законите на страната ни и ще скъса връзките си дърпащите конците им манипулатори, или ще продължи главоломното им спускане към политическото маргинализиране.

Много важно е да отбележим, че политическите шарлатани уж обещаваха публичност на преговорите си, че нищо нямало да бъде “скрито-покрито” и едва ли не медиите щели предават на живо техните разговори. Нищо подобно не се случва досега. И резултатът се вижда – опит за поредната подмяна. Затова и последвалата реакция в парламента показа, че с евтини димни завеси няма как да намерят подкрепа, включително и за обща законодателна дейност. Не може да има обединение на всички пронатовски партии, ако това ще е свързано с вкарване във евентуалното управление на проксита, не само на “прокопитата”, но и на бегълците, криещи се от родното правосъдие.

Разбира се, това не означава, че точно през Светлите дни след Великден, вратите за възможно управление в интерес на обществото, се затварят. Не, напротив. Но това може да стане не с помощта на аритметично получено мнозинство, а с намирането на конституционно, каквото от ГЕРБ, обещават да търсят. И най-вече в загърбване на олигархичните интереси, включване в дискусиите за съставяне на правителство на всички национално отговорни партии. А от партията на псевдопромяната, най-после да се приземят и да  се съобразят с реалността. Иначе, “кучетата си лаят, керванът ще продължи” - правителство може да има и без тях.

Така че, не бива да се правят прибързано мрачни прогнози за нови избори. Няма да има угодия нито за твърдите привърженици на ГЕРБ-СДС, нито за тези на ПП-ДБ. Те винаги ще са недоволни и ще смятат лидерите си за колаборационалисти. Фактът обаче, че двете противопоставящи се една на друга сили започнаха да си говорят и дори представиха обща законодателна програма не е малък успех. Той може да бъде евтино пропилян, но може и да бъде развит, ако има достатъчно разум. И в тези обсъждания бъдат включени и останалите партии. 

Но както е казал народът “не бива да се слага олиото в тигана, преди да е уловена рибата”. Парламентът сега започва реално да работи. Има достатъчно време да се обсъди и допъбни предложената законодателна програма. Има време и за съставянето на национално отговорно правителство.