Общо показвания

петък, 28 октомври 2022 г.

РАЗЧИСТВАНЕ НА КОРУПЦИОННИТЕ “ПРОМЕНИ”

Очаквано новият парламент се зае да разчиства съмнителните сделки, извършвани от бившите управляващи и дирижирани от лидерите на “Продължаваме промяната”. Народните избраници поискаха от служебния кабинет да внесе до седмица всички законопроекти, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост. Поводът бе срокът за подаване към Европейската комисия на искането за второ плащане, който е 31 декември. Но дебатът в залата се завъртя около аферата с включването в плана на батерии за повече от един милиард и още 200-300 милиона евро за геотермална енергия, които преди време бяха разкрити като лобистки. Междувременно прокуратурата образува наказателно производство по сигнал на ГЕРБ за покупката на газ през посредници от бившите управляващи.

От данните, които бяха съобщени в парламента за доставката на батерии, стана известно дори името на фирмата, която ще ги внесе, както и особено обезпокоителният факт, че тя е писала и условията, при които да стане в плана до Еврокомисията. А за газовата афера през посредници, отдавна е известно, че пак се е купувала руска газ, което е ощетявало държавата с милиони, прибирани от комисионерите.

Трябва ли да се учудваме тогава защо още от първия ден на парламента тези, които искат да “продължат промяната” скандално саботират дейността на събранието. Първо превърнаха избора на председател в тридневна обидна за всички избиратели, но преди всичко непоносима заради наглостта им акция да бъдат подкопани устоите на парламентаризма. А когато това не се случи и започна да им пари под краката заради аферите им, те вместо да се опитат да обяснят действията си, отново продължиха опитите да блокират работата, искайки този път оставката на председателя. Е, тези номера сме ги виждали и преди, в други парламенти. Не откриват топлата вода. 

Очевидно са знаели предварително какво ще им се случи. И са изработили стратегия  с помощта на кухите опорки, познати ни от създателите им от Разградския медийно олигархичен кръг за “борба с корупцията” и за “върховенство на закона”, да предотвратят разкриването на истинските им лица на гешефтари, за които битката на “промяната” със “статуквато” е дим. 

Не, те не се стремят да променят съдебната система, така че да заработи по-добре, а предлагат промени, които единствено да им гарантират ненаказуемост за корупционните им сделки, които започнаха от първия ден като управляващи.

Нима обвинителния им вопъл “Връщат хартиената бюлетина” не звучи като “Бият Паниковски” от сатиричния роман на Илф и Петров. Мошеническите внушения, идещи от “елита” на “ПП” и “Да, България”, целят да се разгневи онази част от обществото, която прие машинното гласуване. Само че първо – гласуването ще е по избор, тоест няма да бъде премахнат машинния вот и второ – точно тези, на които им хареса да гласуват с машини, бързо разбраха след появилия се надпис за “дневника” на екрана на една от машините, (кой знае защо не разгадан и досега), че има възможност за измама. А неброенето на разписките, дори и когато бе обявено като задължаващо, наля достатъчно масло в огъня, така че “феновете” на машинния вот, да се откажат от него още на следващите избори. Не е нужно отново да припомняме в кои страни изцяло е машинен вотът и защо тези страни са далеч от демокрацията. 

Изводът е, че от партията на “промяната” не може да се очаква да бъде конструктивна опозиция, както декларираха в първия работен ден. А очевидно и тези, които държат на парламентаризма вече са наясно, че рушенето, а не съзиданието, ще е всекидневната задача на “ПП” и техните присъдружни партньори от “Демократична България”.

Всъщност, въпреки пречките, макар и по-бавно, парламентът заработи. Има достатъчно време – комисиите да започнат работа по внесените проектозакони. А те не са малко, трябва бързо да се мине през цялата процедура и бъдат приети в пленарната зала. Не се съмняваме, че скоро ще бъде връчен и мандатът за съставяне на правителство на спечелилата изборите партия. 

Проблемът е в нещо, което не се забелязва. В момента сме свидетели на множество спекулации с кой мандат трябва да се стигне до подкрепено и работещо правителство. Тъй като на пръв поглед изглежда, че изборът ще е труден, внушенията са, че за да спрат битките, правителството трябва да стане на третия опит с малката и демонстрираща неутралност партия “Български възход”. Тези спекулации са твърде подвеждащи. Причината е, че се пропуска възможността за ожесточение - да станем свидетели на злостни нападки, които да разрушат крехката възможност, която би дал третия мандат.

Затова разумният избор ще е правителство да се състави още с първия мандат, може и като правителство на малцинството, но подкрепено от нужния брой депутати. Били сме свидетели на такива правителства. А и има реална възможност това да се случи, въпреки размахването на червени линии. Както е казал народът: птичката каца веднъж на рамото, изпуснеш ли я, след това може да няма друг шанс.