Общо показвания

петък, 24 юни 2022 г.

ГРИЖА ГИ Е САМО ЗА СЕБЕ СИ!

Случи се това, от което се опасяваха пенсионерите. Гръмко обещаваната през последните месеци добавка от 60 лв към пенсиите от 1 юли отпада засега. Реално увеличението ще е с 6,1%. Вместо 467 лв.минимална пенсия, тя ще е 392,57 лв. Депутати уверяват, че в рамките на юли, като второ плащане или най-късно през август, ще получат финалното увеличение, което ще приеме в крайна сметка Народното събрание. До края на месеца имало възможност актуализацията на бюджета на ДОО и на държавния бюджет да се приеме. От НОИ увериха, че шестте процента ще бъдат получени, но поради забавянето от страна на парламентаристите, технически все още неприетата нова добавка ще бъде получена по-късно.

Последваха, разбира се взаимни обвинения за провалени две заседания в пленарната зала поради липса на кворум. Несъмнено – политическо надцакване. Излиза, че партийният интерес и подготвяното ново раздаване на картите са по важни от парите за пенсионерите. Които иначе винаги са удобната популистка дъвка. Всъщност видя се, че избраниците на народа не ги е грижа. Нескопосното успокоение, че парите няма да се загубят и ще бъдат получени е дори нагло. Защото докато те дойдат, инфлацията вече ще ги е изяла. Както например ще стане с широко прокламираната отстъпка от 25 стотинки на литър бензин. Когато тя влезе в действие, горивото вече се е увеличило с близо 1 лев.

Истината е, че има разумни гласове, които предупреждаваха, че пенсионната система трябва да се реформира. Има дългогодишни депутати, някои от тях са били министри. Но все нещо пречи да се направят необходимите реформи. А се работи на парче – някой някъде нещо си решил и го налага дори силово в пленарната зала. Разбира се, че парите, с които разполага държавата са от значение. Но защо всеки път, когато гръмко се подхвърля някакво увеличение, трябва пенсионерите да бъдат прицел на жлъчни нападки, че живеели на гърба на работещите, че имало много други граждани, за които държавата трябвало също да се погрижи.

За да спре това противопоставяне, трябва в оставащите дни на този парламент избраниците на народа да приемат актуализацията на бюджета. Известни са предложенията за разходи и в другите сфери на социалния живот. Има различия между предложенията на отделните политически сили. В тях също има популизъм, но поне вече са публично известни и трябва да бъдат гласувани в залата. Факт е, че има ново мнозинство. И ако досега можеше да има спекулации, сега всички би следвало да бъдат по-внимателни. Но най-вече не трябва да вържат ръцете на очакваното служебно правителство. 

Нека предупредим обаче – ако се отнесат и с другите бъдещи разходи по същия начин както с увеличението на пенсиите, може да се стигне до колапс, който да застраши политическата система. Сигурни сме, че има и такива сценарии. Отварянето на пътя на Северна Македония и Албания към еврочленството показа, че може да има разбирателство в парламента. Така че разумът трябва да надделее и най-вече да се действа максимално бързо и отговорно към избирателите. А що се отнася до излъганите надежди, изборите ще са правилният и демократичен път. Евентуалните опити за съставяне на ново правителство излишно ще засилят противопоставянето и със сигурност ще са в ущърб на гражданите. Вижте по-малко