Общо показвания

четвъртък, 9 юни 2022 г.

ВСИЧКИ ИСКАТ ДА СА НА СОФРАТА

Келепирът от властта замъглява съзнанието на политиците и те бързо забравят, че са избрани за да служат полза роду. Властта се услади и на бившите управляващи, и на служебния кабинет, а сегашните достигнаха неподозирани висоти. Но кулата от пари задави коалицията. Оказа се, че са сламени тигри, които не могат да поделят плячката и затова ще си отидат. За радост на опозицията, която е готова да се настани на софрата. Милиардите евро от Брюксел, а и тези, които с лека ръка се взимат като заеми, ги привличат така, че едва ли ще изпуснат възможността да съставят правителство още с мандата на това народно събрание.

Има още една лоша новина за сегашните управляващи. Тя е, че и четирите партии ще се сгромолясат на следващите избори, а някои от тях може и да не влязат в парламента. Най-вероятно това ще е ИТН, която плаши с авторитарните си маниери, провали съставяне на правителство миналата година, а сега е на път да свали това, в което участва. И то във време на война, която ясно показва до какво води авторитарния стил на управление. Освен това само 33% от българите искат нови избори, докато 55% държат да има стабилно управление. А това означава, че ако се стигне до избори, избирателите ще накажат тези, които са ги подвели. 

Въпреки удара под кръста, от Партията на промяната дадоха заявка, че ще продължат да управляват. Засега е сигурно, че ще е най-малко до приемането на актуализацията на бюджета – две до три седмици дебати. През това време парламентарно представените партии ще редят пъзела. Най-зле при новато раздаване изглеждат от ПП, те се постараха да отрежат всички мостове – с ареста на лидера на ГЕРБ, със заплахите към ДПС и сегашната свада с ИТН. Позицията на ГЕРБ засега може образно да се определи с казаното по повод на случващото се от бившия премиер: нямах ток, нищо не знам. От движението поискаха лидерите на ПП да бъдат “изметени”, но едва ли ще са инициаторите за това. “Демократична България” и БСП веднъж вече загърбиха идеологическите различия, така че пред неясното бъдеще едва ли ще се поколебаят да участват в друго редене на картите. В играта може да бъде включено и “Възраждане”, въпреки свързването на партията с руските интереси у нас.

Не на последно място трябва да се отбележи, че вече е обявено името на новия американски посланик у нас, а преди два дни бе сменена юридическата съветничка към посолството, която близо година помагаше на страната ни в борбата с корупцията. Не е трудно да се предположи, че ще се търси друг подход у нас при решаването на техните стратегически интереси като съюзник и партньор на страната ни. Поляризацията у нас по линията на русофоби и русофили, неадекватните изказвания и политически решения едва ли са приемливи за страна член на НАТО и Европейския съюз.

Изводите от случващото през последните дни не са лицеприятни, но не са неочаквани. Предизвестеният провал се дължи на нескопосния стремеж да бъдат изчегъртани бившите управляващи, на липсата на сговорчивост, но най-вече на елементарна оценка как да бъдат постигнати целите им при ограничени от прокуратурата възможности за бързо действие. Скоро ще се види и дали сянката на едноличното управление, която периодически се вади от нафталина, чрез предложения за конституционни промени, ще започне да ни се натрапва отново като римейк на миналата година или ще станем свидетели на кабинет тип “Беров”, докато не се подготвят и промотират поредните спасители, които да излъжат отново избирателите.