Общо показвания

петък, 18 юни 2021 г.

Кого ще стресне индийският щам?

Не е шега, нито конспирация - опасният индийски щам на коронавируса и еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириаку се появиха по едно и също време в България.

Посланието и, че ваксинирането спасява човешки животи и това е шансът да си върнем свободата, която имахме преди пандемията, показва не само защо е тук, но е и сигнал към служебния кабинет, че трябва да ускорят този процес. Лакардиите, с които се опитаха да отклонят вниманието и, че анализирали високата смъртност и че щели да правят епидемиологично проучване, от което да се види, че повечето българи са преборили вируса, очевидно не са я впечатлили. Нито търсенето на вина за смъртността, нито проучвания в бъдеще време, ще помогнат на сега управляващите да се увеличи броя на ежедневно ваксинираните така, че да се постигне общ имунитет и да се догонят другите европейски страни.

Лицемерно е точно тези, които се съмняваха в качествата на ваксините и  участваха в митинги миналата есен, сега да търсят вина и да имитират активност. Спадът на желаещите да се ваксинират е всъщност резултат от техните действия, които доведоха до резкия скок на смъртността миналата есен. А обвинението за лошата здравна система е обида преди всичко за лекарите, които даваха мило и драго в битката, а някои от тях загубиха живота си

Разбира се, че Еврокомисията ще помогне с всичко от каквото имаме нужда. Но както е казал народът: бог помага, ала в кошара не вкарва. Така че, от служебния кабинет се очаква, не да успокоява, че няма да се затягат мерките. А в малкото време, което му остава, да направи всичко възможно да спре разпространението на индийския щам и да убеди да се ваксинират по най-бързия начин най-вече рисковите прослойки от населението. Както и тези, които си мислят, че пандемията си е отишла.