Общо показвания

вторник, 1 юни 2021 г.

БАЙ ГАНЬО И ПАНДЕМИЯТА

Сега е лесно да се търси под вола теле. Но защо трябва да се прави, когато има надежда, че светът може да се справи с коронавирусната пандемия. И страната ни е на път бързо да се възстанови след едни от най-леките ограничителни мерки към гражданите и бизнеса. Вместо благодарност към хората, които поеха отговорността и не пожалиха себе си, като се хвърлиха срещу неизвестен, невидим и коварен противник, новите управляващи, в духа на бай Ганьовските традиции, искат да зачертаят, а преди това, да очернят техния труд.

По нареждане на служебния здравен министър първо бе разпуснат Националния оперативен щаб, след това той нареди в срок от 30 дни Националният център по обществено здраве (НЦОЗА) да анализа дейността му, както и “да определи преките и косвени причини за големия брой починали хора”. Ще има ревизии в болниците, в които шефове са членове на шаба. Понесоха се слухове за оставка на главния санитарен инспектор.

И намек няма в тази заповед за тези лица от лекарското съсловие, които се съмняваха, че има пандемия и които по-късно, а и до днес, оспорват надеждността на ваксините. И нагло обясняваха, че е нормално “съчките” от възрастното население да изгорят. Заради техните разнопосочни твърдения, се стигна до есенната криза и само решителните действия на щаба попречиха да се повтори тя в началото на тази година.


Всъщност това, което обществото очаква от служебно назначения здравен министър, е да продължи и надгради в рамките на краткото време, с което разполага, всички добри практики на предишния екип. Вирусът не е победен, неизвестните са много, не по-малко тревожни са последствията за преборилите инфекцията. Евтиният популизъм няма да ги изведе до никъде. “Посмали, Манго” е казал народът за хора, които се представят като борци за правда, но всички знаят, че когато е трябвало да застанат заедно с лекарите от първата линия, са се снишавали, а някои дори са саботирали дейността им.