Общо показвания

вторник, 18 май 2021 г.

Решения или новид ковид проблеми

На пръв поглед новият здравен министър с първата си заповед – приоритетно ваксиниране на хората над 60 годишна възраст, както и улесняването дейността на личните лекари в кампанията по ваксинирането, има намерение да реши щекотливи проблеми. Целта му е да потуши негодуването на възрастните хора и на личните лекари от неуредиците.

Редно е обаче да се запитаме дали в първите мерки няма известна доза популизъм, след като зелените коридори бяха тези, които на практика решиха основния проблем – забавянето на ваксинирането. Освен това тепърва ще се види дали създаването на логистични центрове ще облекчи кампанията или ще доведе до ненужно увеличаване на административната дейност и съответно нейното забавяне. 

Може и да се оспорват взетите от предишните управлаващи решения, но е очевидно, че страната ни има един от най-либералните режими в битката с Covid 19. И въпреки това положителните тенденции за излизане от кризата се запазват. Ограничителните мерки към бизнеса също не бяха такива, както в други европейски страни, включително и съседни на нашата.

Истината е, че няма място за успокоение, нито всяване на хаос с излишно разтърсване на вече следваните мерки. Това, което притеснява, е продължаващата висока смъртност. Подценяването на опасността, както и ненавременното търсене на болнична помощ са друг немаловажен проблем. Към това предимно трябва да се насочат усилията на новия ръководен екип – не само на здравното ведомство, а и на целия служебен кабинет.