Общо показвания

вторник, 6 април 2021 г.

Лекар и детско порно са абсурдни!

Засичането на потребител от родното интернет пространсто, който разпространява файлове, разпознати от базата данни като детска сексуална експлоатация, не е новина. Със съвместното участие на чужди и наши служби много пъти са разкривани и разбивани мрежи за разпространение на детско порно. Може да се твърди, че заедно с прокуратурата, нашите компютърни спецове винаги са действали бързо и ефикасно. Не случайно такива разкрития не са често явление.

Но, в конкретния случай са намерени 8456 фото и видео файлове, квалифицирани като порнография в компютрите на специализант хирург в МБАЛ – Добрич. За късмет досъдебното производство не е разкрило да са причинени имуществени вреди. И поради тази причина и чистото минало на лицето, вместо затвор, е наложено административно наказание. 

Престъплението има обаче морална страна. Въпросът е доколко е лекар положил хипократовата клетва, може да продължава да изпълнява задълженията си ни лук ял, ни лук мирисал. Останалите лекари в болницата да продължат да му имат доверие, а родителите - да оставят децата си на неговите “лекарски грижи”.

Със сигурност Лекарският съюз, пациентски организации, както и такива, които защищават децата от сексуални посегателства, едва ли ще са удовлетворени от решението на съда. Посипването на главата с пепел и замитането на подобни случаи няма как да бъде толерирано. Обществото трябва да получи ясен знак от съответните институции, че подобни деяния са несъвместими с лекарската професия.