Общо показвания

понеделник, 7 декември 2020 г.

Дон Кихот и Санчо от град Бяла

Инициатива на управител на местната болница, подкрепена от кмета на град Бяла се превърна не само в първия опит за масово тестване на населението в борбата с короновирусната инфекция, но и в проверка до каква степен хората са готови да се съобразят с резултатите. Кмет и болничен шеф, не викат Неволята и не чакат разпореждания отгоре, след като виждат, че заразата се разпространява дифузно - започват да спират ключови дейности в общината, болничвите легла се запълват и лекарите изнемогват. А се заемат да решат проблема, като купуват антигенни тестове и за кратко време са тествани близо 700 души. Половината от тях се оказват положителни.

 

Стряскащият резултат обаче трогва само тях, но не и тези с положителния резултат – заразените, вместо да си седят вкъщи и лекуват, продължават да си ходят на работа, из магазините и по улиците на градчето. Антигенните тестове не правят за тях засега карантината задължителна. Кметът и управителят, нямат намерение да се откажат и ще продължат масовото тестване с писиар тестове, закупени отново с общински пари, в нов опит да ограничат заразата.

 

Не, двамата не са дон Кихот и Санчо, борещи се с вятърни мелници! Това, което те вършат, е обещаното от Националния оперативен щаб масово тестване на голям град. Поуките са много полезни. Вижда се, че на самосъзнание и отговорност към другите не може да се разчита все още. Очевидно самата нормативна уредба трябва спешно да се промени. И не на последно място, точно в такъв момент е необходима държавната намеса, която да помогне за спиране разпространението на заразата в такива малки населени места. А опитът на двамата може успешно да се приложи в цялата страна.