Общо показвания

понеделник, 21 декември 2020 г.

Времето за проба-грешки изтече!

Е, най-после се разбра, че лекарите са, за да лекуват, а не да се превръщат в писари

С решението за издаване на електронни направления и рецепти, управляващите не само облекчиха медиците в битката с пандемията, но и направиха крачки напред към очакваната от години електронна здравна карта. Видя се, че затормозяващата бумащина и разкарването на пациенти за документи, както и спънатата координация между отделните здравни звена и обслужващи институции през последните месеци се плаща скъпо и с цената на погубени човешки животи. Последният случай с разкарвана родилка от Ямбол между три града, завършил, за щастие, с добър край, можеше да бъде спестен, ако имаше такава система, с която бъдещата майка и близките и бяха уведомени за спрялото да работи родилно отделение и възможностите къде другаде да бъде приета.

Обидно е наши хирурзи да вършат чудеса с помощта на роботи, каквито има в най-модерните болници по света, а гражданите и лекуващите ги да подготвят документацията на ръка, както се е правило преди век. И трябваше да ни споходи този малък апокалипсис, за да разберем, че здравната ни система трябва да отговаря на съвсем други стандарти.

Не, няма повече време да се учим по трудния начин. Времето за проба-грешки изтече!  Затова, както и в началото на пандемията, така и сега, вслушването в гласа на лекарите, ще е решаващо за не леките дни, които предстоят, включително и заради предстоящата ваксинация. Факт е, че идат светли празници и че загубите за бизнеса ще продължат. Но и разумът започва да надделява. Тези, които палеха маски на Орлов мост, а преди  нападаха медици, днес се превърнаха в пациенти. На страхът очите са големи, е казал народът. Но пътят е друг. И не противопоставянето и хитрините на дребно, а общите усилия са тези, които ще ни помогнат.