Общо показвания

сряда, 16 декември 2020 г.

Краят на една безотговорност.

Приравняването на бързите антигенни тестове към получените с писиар, обещано от здравния министър след 21 декември ще пресече възможността на мнозина да се движат свободно и сеят зараза. Нека припомним колко безпомощен се е почувствал шефът на

на болницата в гр. Бяла, когато заедно с кмета организират безплатно тестване на 700 души, половината се оказват заразени с “Covid-19” и никой от тях не се карантинира, а безотговорно се движат  свободно сред здравите. А този случай не е единствен, такива тестове се изискват за достъп до все повече услуги. Но досега не можеше да се попречи на свободното придвижване на заразените навън.

Повече от половин година след превърналата се в реалност прогноза на ген.проф. Венцеслав Мутафчийски, че “ще се мре яко”, заради която той бе несправедливо обруган, няма промяна в нагласите на не малко българи. Те гледат на едни от най-либералните карантинни мерки, наложени в страната ни, не като на нещо, което цели да предпази живота им, а точно обратно – като на пречещо им да си живеят живота.

Трябва ли да се учудваме, че настанените в болниците се увеличават, броят на заразените медици наближава 8000, смъртните случаи скоро ще стигнат 6000. А идват празници и всички искат да ги отпразнуват подобаващо. Но как да стане, след като безхаберието не намалява и в немалко случаи нагло ни се натрапва. Излиза, че заради едни, ще страдат тези, които спазват мерките. А те вече са и повече.

Ето че на това безобразие ще се сложи край. Видя се, че не е възможно да се разчита на самосъзнанието на заразените преди всичко със слободия. Карантинирането с помощта и на антигенни тестове ще даде възможност за масово тестване на големи групи хора,  до спиране на дифузното разпространение на вируса и реално облекчаване на изнемогващите на първа линия медици.