Общо показвания

четвъртък, 24 декември 2020 г.

Предколедно.

Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава, беше казал навремето известният банкер Буров. По всичко личи, че това време е още далеч. И дори внезапно сполетялата ни пандемия не стряска тези, които са готови да застрашат живота на други граждани, заради личната си угода. От няколко дни сме свидетели на опити за преминаване на границата с Румъния с фалшиви PCR тестове. При това нескопосно направени, а едни от заловените платили по 60 евро за тях, което е по-високо от цената, ако действително ги бяха направили.

Да плаче ли, да се смее ли човек, научавайки за тези кокошкарски прояви...

Всъщност – нито едното, нито другото! Защото тези престъпници не само заплашват живота на мнозина нищо неподозиращи граждани, но и поставят в риск всички, които от началото на пандемията извършват чудеса, за да спасяват човешки животи. Очевидно те не си дават сметка за зловещите вреди, които могат да причинят. Същото е поведението на някои от бунтуващите се заради затворените ресторанти, дискотеки и нощни клубове, те се опитват да загърбят мерките с частни партита и номера от времето на “Сухия режим” в Щатите. В съседни страни, заради такива трикове, някои отиват в затвора по бързата процедура, а на други им се конфискуват заведенията, губят и правото да упражняват такава дейност. Същото се случва и с онези лекари, които се противят на мерките и се занимават с антиваксърска пропаганда.

Изводите може и да не са лицеприятни, може и да дразнят предизборно, но не трябва да ни изненадват, нито да се подминават все едно, че нищо не се е случило, защото ваксини вече има и всичко ще приключи скоро. А кучетата нека си лаят, керванът ще продължи.

Не, няма как животът да продължи по същия начин. Видя се, защо трябва да се инвестира повече в образование, в наука и най-вече в обгрижване на лекарите и реформиране на здравната система. А, управляващите, които и да са те, както и тези, които ги избират, се надяваме да проумеят, че животът е този, който, като висше благо на природата, трябва да се цени, но само редом с нея.