Общо показвания

четвъртък, 14 май 2020 г.

“Копейкин” да посети инфекциозното

Подсъдните олигарси да не си мислят, че лесно могат да ни излъжат. Поканата, отправена от шефа на щаба генерал Венцеслав Мутафчийски, в отговор на твърдения на претендиращи за инфекционисти, е възпитано предупреждение към всички, които смятат, че епидемията е блъф, пуснат от световни манипулатори. Независимо, че от месеци гледаме ужасяващи репортажи от клиниките по света, а видяхме такива и от наши болници, в страната шества слободия и опасно безхаберие. Не се трогват и от предупреждението на Световната здравна организация, че COVID-19 никога няма да си отиде. И че дори да се намери ваксина, контролирането му ще е трудно и ще “изисква огромни усилия”.

“Око да види, ръка да пипне” е любима поговорка на недоверчивия българин, който хич не обича да се минава. Затова и генералът така откликва на съмненията. Но мераклии едва ли ще се намерят. Много по-лесно е да се разпространяват пасквили по темата в мрежата, макар и да са откровени фейк новини. Не е трудно да се прозре и предупреждениято на щаба, че са готови да затегнат мерките, ако стане напечено.

Проблемът обаче има и друга, не по-малко опасна, дори мракобесна страна. Всъщност, тези които настояват да се свалят маските, отдавна са се маскирали като “борци за демокрация”. И ни хвърлят прах в очите с лъжливи класации от съмнителни организации, че сме на 111 място по свобода на словото.  Сега в поредния опит да избегнат спаведливите процеси за всичко, което са надробили, с охота прегърнаха мантрата за “псевдопандемията” и стимулират безредието като стъпка към предстоящата предизборна кампания.

Едва ли управляващите не виждат кой им мъти водата. Но нека кажем направо - не само те ще са потърпевши, а всички, които се хванат на въдиците на обвиняемите. Затова е добре правителството да не действа като удавник, който запушва дупки на потъващ кораб, като се поддава натиск на съмнителни искания - да взема сутринта едно решение, а до вечерта да го сменя с друго. Нека, преди да го вземе, да потърси по-широк политически консенсус. Трябва да се откликва на социалните нужди, но и да се дава отпор на всички, които са готови да жертват здравето на българите, заради реваншизъм.

Така че, жълтопаветниците, начело с онзи, със заслужения прякор “Копейкин”, вместо да бъдат размахвани на кукичките на протеста, нека се откачат и дойдат за три дни в инфекциозните отделения, не да чистят, а само да наблюдават, както предложи генералът. И тогава да заповядат пак на жълтите павета.