Общо показвания

понеделник, 27 януари 2020 г.

Екомини със закъснител

Напоследък екобедствията избухват като мини със закъснител. Добрата новина е, че реакциите стават все по бързи. Няколко  часа след като на тел. 112 бе подаден сигнал за плуваща умряла риба по течението на р. Марица, замърсителят бе установен – цех за прераработка на пластмаси, чиято пречиствателна станция не е изчистила отровите. Задействаха се екоинспекцията, басейновата дирекция, МВР, прокуратурата, областният управител, бяха спрени две помпи за питейна вода в близост до реката, бяха предупредени риболовците, а собствениците на животни да не ги водят на водопой на реката. Няколко дни по-рано, бе установено опасно замърсяване с тежки метали на приток на река Тополница, а само часове след бедствието по Марица – бе открита умряла риба по течението на река Чая, край пътя за Пампорово.

Очевиден е стремежът на институциите да реагират бързо и своевременно да предупреждават гражданите. Проблемът обаче е другаде - за да се вземат конкретни мерки бързите тестове не са достатъчни, трябва да се изследват взетите проби в лаборатория в София и да се чакат резултатите близо седмица.

Всъщност това, което трябва да се направи, след като се намерят  източниците на замърсяване – откритият рудник, цехът за преработка на отпадъци и все още неизвестния отровител на р. Чая е, институциите да блокират възможността да бъде допуснато ново замърсяване. До този момент нищо не е предприето да се спре изтичането на тежки метали от рудника, не е спрял да работи цехът. Не е приемливо и да се чака толкова дълго време, за да се разбере каква е отровата.

И не на последно място, когато се дават разрешителни за такава опасна дейност, трябва тези, които ги получават, да са наясно с тежките последствия и добре да преценят дали си заслужава да се занимават с такъв бизнес. Екокатастрофите стават за часове, а последствията от тях понякога са нелечими.