Общо показвания

неделя, 26 януари 2020 г.

Хеликоптер на късмета

Голям късмет е имал алпинистът паднал, в района на Скакавишкия водопад в Рила. Преди всичко заради бързата реакция на организаторите на стартовете за Световната купа по ски, които се провеждат по същото време на ски пистите над Банско. На сигнала за помощ се озовават не само планинските спасители, които веднага потеглят към мястото на инцидента, но и двата словашки медицински хеликоптера, които са били наети за ски състезанията. Така със съвместните действия на екипите пострадалият се е озовал по най-бързия начин в софийската болница “Св. Ана”, където е бил стабилизиран и животът му е вън от опасност.

Всъщност случилото се е нагледен пример как трябва да се действа при инциденти в планините. За съжаление, алпинистът едва ли щеше да има този шанс, ако инцидентът не съвпадна със ски състезанията, защото страната ни все още няма нито един медицински хеликоптер. Последният бе продаден миналото лято от собствениците му, защото тези, които го бяха взели под наем не си плащаха задължанията.

Няма да коментираме, че такъв хеликоптер е нужен и за много други спешни случаи, като трансплантации, тежки пътни инциденти с много пострадали и остри заболявания на отделни граждани. Ползването на военни хеликоптери и самолети не е приемливо, а в някои случаи, дори опасно. Добре е, че правителството отдели пари за нов по-сигурен правителствен самолет. Но можеше едновременно с това да се погрижи и за купуването на такъв хеликоптер. България е единствената страна в Евросъюза, а от скоро и на Балканите, която се лиши от тази медицинска услуга.

“Казвам ти дъще, сещай се снахо”, е казал народът. Така че помощта, оказана от словашките летци, е знак, че управляващите спешно трябва да решат и този проблем. И да не се чака да мине дългата процедура с кандидатстване по оперативна програма, а да се наеме машина докато тя приключи.