Общо показвания

понеделник, 4 февруари 2019 г.

Чувалът с мишките

Ясно е, че битката за евроизборите започна! Шумно и с гръмки обвинения за корупция, гарнирани с уличаващи записи, със съмнителен произход.
И сигурно така ще продължи цяла година. Защото след тези избори наесен ще са кметските. Така че трябва да свикваме с този спектакъл, а политическите играчи трябва да са наясно, че са публични личности и не върви да се оправдават с намеса в личния живот, а да бъдат подготвени за неизбежните удари, които ги очакват.
Още отсега могат да се направят няколко извода. Един от тях е, че издънките идват предимно от държавни служители, които крепят местата си не с това, за което са назначени, а с използване на статута си за други цели, най-вече за лично облагодетелстване или да обслужват благодетелите си. Те са убедени, че дори и нищо да не правят, все някой ще свърши работата вместо тях. Важно е единствено тяхното да не се губи.
А това че може да умрат няколко човека от листата за чакащи, както се случи заради бездействието в Агенцията по трансплантации, това няма значение, защото щат не щат отгоре ще решат. Така стана и с майките на деца с увреждания, и с ТЕЛКовете и с много други болезнени недомислия.
Ще кажем направо, проблемът не е само в назначените калинки, а в самата организация на работата, в която липсват дисциплиниращи правила. Например една от прозиращите причини за скандала, разтресъл тази седмица държавата,е неверието в бързо съдопроизводство, ако бъдат поискани неустойки. От такива трусове няма да бъдат защитени нито сегашните нито бъдещите управници. 

Това, което трябва да се случи, е да се изчистят авгиевите обори. Прокуратурата влиза тук и там, както го прави в момента с ТЕЛКовете по места. Но ако не бъде подкрепена и от адекватна администрация, както и от бързо правораздаване, всичко ще отшуми като Костинбродската пушилка.