Общо показвания

четвъртък, 21 февруари 2019 г.

Зелени жилетки по нашенски

Всички искат страната ни да е модерна европейска държава. Но в повечето случаи, вместо да се приветства, всяко нововъдение, особено в областта електронното правителство, се посреща на нож. Дълги години имаше съпротива срещу електронната система, свързваща хотелите с МВР, НАП и общините. Същото наблюдавахме при въвеждането на електронно купуване на винетки, а днес стотици аптекари сложиха зелени жилетки в знак на протест срещу електронизацията на тяхната дейност.

Разбира се, действията им не са еднозначни. Всички управляващи отчитаха милиардни загуби от сивия сектор в туристическия бранш,  но неизвестно поради какви причини отлагаха това свързване до преди дни, когато започна то да се въвежда поетапно. С електронните винетки така се изхвърлиха, че още стават гафове. Същото е на път да се случи и с аптекарите. 

Искат или не искат, модернизирането на страната трябва да стане. И не само защото трябва да се сложи край на далаверите с нощувки и търговията с лекарства. Но и защото е в интерес на националната сигурност. Едва ли щяха да бъдат изтървани бургаските атентатори, взривили автобуса с израелски туристи. Щеше да се знае точно и движението на руския агент Федотов, издирван от британските служби.

За съжаление повечето добри намерения се осъществяват на принципа “проба-грешка”. Не всички могат да си позволят финансирането на тази свързаност. Необходими са бързи рефлекси, но не когато стане напечено, а своевременно. Мрънкащи винаги ще има, но ще има и нуждаещи се, на които трябва да им се помогне.