Общо показвания

вторник, 19 февруари 2019 г.

Хитрите изборни свраки

Очаквано, управляващите биха отбой за предизвикалия обществено недоволство Изборен кодекс, приет прибързано от депутатите миналата седмица. Причините да се стигне до това отстъпление, преди още президентът да е наложил вето, са няколко: едната е, че ще бъде бойкотирана работата на парламента и е възможно да се стигне до предсрочни избори, както решиха на свой форум от БСП. Друга причина е недоволството на коалиционните партньори.

Има и една трета, много по-съществена – тя е желанието на всяко мнозинство през годините на прехода да си осигури изборно предимство чрез изгодни правила. Или да попречи на опозицията да получи такова предимство. И в двата случая това става на ръба на закона, а понякога се е стигало до произнасяне на конституционните съдии. Нерядко е имало и обратен ефект, както се случи с мажоритарния избор през 2009 г, когато БСП загуби точно както е казал народът:”хитрата сврака с двата крака”.

Решението не е сложно. И то не е във “връщане на старите правила”, а в търсене на законови решения, взети с консенсус. Не да се лишават два милиона българи в чужбина от глас, само защото някоя от партиите щяла да се облагодетелства. Или, че не трябва да има преференциален вот, защото той щял да се превърне в корпоративен. Няма нищо по-хубаво от разширяването на възможностите за демократичен избор. Но само при спазването на закона и недопускане през “уж” законови вратички да се манипулира изборния процес.

Има и поука. Тя е, че силовите решения, когато са в ущърб на гражданите, може да се окажат препъникамък, в който фатално да се спънат тези, които са го наложили.