Общо показвания

вторник, 26 февруари 2019 г.

Психично здраве на косъм

Не са изненадващи обявените от Националния център за обществено здраве данни, че 14,5% от българите са страдали от психични разстройства. Показателно и тревожно е, че се увеличават зависимите от злоупотреба с алкохол и наркотици.

Ужасните насилия и убийства напоследък на нищо неподозиращи хора от психари потвърждават тези данни. Лъсна и жалкото състояние на болниците, където би трябвало да се лекуват тези болни. На пръв поглед управляващите изглеждат стреснати от това положение. Отпускат се милиони за реновиране на лечебните заведения, МВР започва да прави обход и регистриране на хора с отклонение. 

Но това никак не е достатъчно. От години съществува този проблем, влизат европари за подобряване на здравната култура. Но институциите, които усвояват подобни средства, като например просветното и социалното министерство, се грижат повече за написването на бъдещи програми и организират конференции да отчетат парите, но не и практически да ги приложат. 

Резултатът го виждаме всички. На това трябва да се сложи край. Грижите за създаването на добра среда за живот трябва да са истински, а не мними. Задачата е трудна, но си заслужава усилията.