Общо показвания

събота, 7 юли 2018 г.

Червен картон

Крайно време беше на това човеконенавистно безумство да се сложи край и футболните стадиони да се превърнат в място за празник, както е почти в цяла Европа.

Вижда се колко радост има по трибуните на провеждащото се в момента Световно футболно първенство в Русия. Няма бомбички, няма димни ракети, няма фойерверки, няма сбивания по трибуните.

Затова решението да се направят спешни промени в сега действащия Закон за опазване на обществения ред, преди началото на футболния сезон, са навременни. Всъщност, те ще са и в основата на специалния проектозакон за футболното хулиганство, който се предвижда да бъде приет до края на годината.

Наказанията са сурови, но необходими, за да се върнат на стадионите гражданите, които страхът спря. Ще има доживотна забрана за посещение на мачове, както и такава за пътуване извън страната на спортни мероприятия. И полицията ще има засилени правомощия при задържането, включително до 25 дни арест или полагане на принудителен обществен труд до 380 часа. А отделно процесът по осъдителните присъди ще бъде бърз с решение до пет дни. С помощта на персонални билети и видео наблюдение, инициаторите на безредици ще бъдат незабавно идентифицирани. Тинейджърите, които биват залавяни с бомбички по джобовете, няма да бъдат само извеждани от стадиона, но ще подлежат на същите драстични санкции.

Не може да не отбележим и че тези мерки се нуждаят от подкрепата на парламентарната опозиция. Разбираема е забързаността на управляващите, но обществено значимите мерки, особено тези, които се отнасят до сигурността на гражданите, се нуждаят от широка подкрепа.