Общо показвания

четвъртък, 26 април 2018 г.

На чужд жръб...

Поговорката „на чужд гръб сто тояги са малко” по отношение на внасяни у нас храни, вече няма да минава. Очевидно времето на толерантност след първите разкрития преди година на двойни стандарти за храни, предлагани във водещи евространи, изтича. 

Нови, стряскащи проби, предимно от детски храни, със сигурност ще ускорят процеса на уеднаквяване на стандартите. Недопустима е употребата на съставки като палмово масло в детски храни. Повече няма да минава номерът на техните производители, че причината са различните вкусови нагласи в отделните страни. Деликатната тема за ценообразуването също ще е предмет за обсъждане, не само защото близо половината от изследваните храни са по-скъпи от техните европейски аналози, а заради някои драстични увеличения. Например, установено е едно бебешко мляко да се продава у нас с 40% по-скъпо, отколкото в Лондон, а най-фрапиращият случай е паста, която е със 166% по-скъпа отколкото в Италия. При детските храни пюре от зеленчуци в Германия е с над 40% по-евтино, отколкото в България. 

Промените в трите евродирективи за защита на потребителите, които вече се обсъждат в Брюксел, вероятно ще подобрят ситуацията. Но практиката показва, че най-добре е, когато страната ни сама защити интересите си. В случая председателството на Евросъюза ни дава добра възможност, а фактът, че властта вече инициира срещи с представители на големите вериги вносители, подсказва, че могат да се използват и техните възможности за влияние. Без инициативност няма как да се измъкнем от “задния двор на Европа”. Всъщност премахването на двойните стандарти в храните е път към заличаването на това срамно определение и превръщането ни в равностойни партньори.