Общо показвания

четвъртък, 12 април 2018 г.

Пременил се Илия


Всяка поява в публичното пространство на провалилите се и изхвърлени от парламента десни лидери предизвиква преди всичко гневни подмятания. Не е сигурно и дали самите те си вярват. Или просто трябва да изпълнят поредната поръчка на подсъдните олигарси, от които отдавна са зависими.

Не трябва ли да си “достоен” ученик на Иван Костов, за да кажеш без капка самоирония като Радан Кънев, че се гордееш с участието си в петия пореден десен проект. И без никакъв срам да искаш отново подкрепа от тези, чиито надежди толкова пъти си пропилял. Няма как обаче избирателите да повярват в новоучреденото дясно формирование “Демократична България” от ДСБ, “Да(й), България” и “Зелените”.

Всъщност това е поредният опит да се разцепи десницата. Не случайно СДС не е сред учредителите. Този факт също е показателен, че Костовите последователи точно това целят. По-съществен обаче е все по-ясният левичарски уклон, прикрит с дясна риторика и загриженост накъде вървяла България. Сякаш не знаят, че сме в Евросъюза и членове на НАТО. Дали пък истинската цел не е да завием на изток. Иван Костов не беше ли проповедник на марксистката икономика, не пишеше ли в „Работническо дело“, не настояваше ли Желю Желев да му плаща, ако иска да работи за СДС...Но да спрем дотук, защото колаборациите на Костов с червените през годините са многобройни. Лъжите на Христо Иванов са ни известни отдавна, той никога не е крил неприязънта си към автентичната десница. А розовеещите “Зелени” дори няма да отбележим. 

Е, народът ясно го е казал: “Пременил се Илия, пак в тия.”