Общо показвания

четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Престъпна небрежност


Нямаше начин да не стигне и до прокуратурата. Близо седмица половин милион абонати в София останаха без парно и топла вода. А “Топлофикация” е безпомощна да реши проблемите, които скачат от квартал в квартал. Сякаш някаква невидима ръка се забавлява като натиска копче от разстояние и спуква възлови тръбопроводи. Няма място за черен хумор. Особено когато големи болници минават на резервно отопление. И хиляди граждани мръзнат. Очевидно става въпрос за престъпна небрежност.  
Всъщност, чудно е защо шефовете на дружеството все още не са подали сами оставки. А чакат някой друг да ги уволни. И да поиска прокуратурата да се намеси, както направи столичния кмет. 
Нека спрем до тук. И да оставим институциите да си свършат работата. Смешно е маргинализиралите се десни от “Нова република” да се присламчват и да се опитват с популистки лозунги за оставка да се измъкнат от нищото, към което са се запътили. Най-добре е да не се политизира. Отговорността е лична. Ясно е, че ако дружеството се управляваше добре, нямаше проблемите му да се задълбочат и да се стигне до сегашната криза. Затова политиците, вместо да вдигат излишна врява, е добре да обединят усилията си и решат проблема. Няма да е трудно, стига да имат желание. Могат да включат и гражданите, те отдавна искат да им помогнат.