Общо показвания

вторник, 26 юли 2016 г.

Депо за джихадисти ли сме!?

Не знаем доколко е успокоило гражданите на Германия съобщението на говорителя на тяхното МВР, че терористът от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България.

Но ако се опитват да внушат, че случайно са забавили връщането у нас на този "дружелюбен, мил и незабележим" човек, както го описват техните социални служби и грешката няма да се повтори, това трябва да предизвика реакция на нашето външно министерство. Най-малкото е повод страната ни да поиска ревизия на договореностите за прием на бежанци от страни членки на ЕС.

Преди години имаше примамливо предложение дълбоко в недрата на Стара планина, (там където се намира единия от трите световно признати наши биосферни резервати), да бъде изградено депо за европейски ядрени отпадъци. То нямало по никакъв начин да застраши населението, нито да наруши екологичното разнообразие, се твърдеше в офертата, която за щастие не бе приета.

Ще кажем направо - минал е повече от четвърт век от времето, когато еднолично се вземаха решения и можеше да се скрие за известно време, че Чернобилския облак е над страната ни. България не може да се превърне в депо или затвор за джихадисти.

Обидно е да се правят такива изявления. Най-малкото защото като външна граница на Европа почти нищо не получава за опазването и. И е принудена да се грижи за безопасността със собствени средства. 




Не са приемливи и обясненията на нашето МВР - че самовзривилият се не можело да ни го върнат по Дъблинското споразумение, а само по това за реадмисия на бежанци. 

Кой крив, кой прав, слабо ни интересува след случилото се. 

Същественият извод е - вътрешното ведомство, (вместо непрекъснато да се хвали, че прави всичко за сигурността на гражданите и че в момента няма заплахи), да следи внимателно кой влиза на територията. И при най-малкото подозрение да не допуска потенциалните престъпници.
 

Също така политическата ни класа, вместо да използва изявлението за  спекулации с националистически отенък, е добре да положи достатъчни усилия, така че европейските политици да спрат да гледат на страната ни като заден двор на континента.