Общо показвания

вторник, 5 юли 2016 г.

"На всеки километър"


Намерението на КАТ да сложи пътни полицаи на всеки километър по пътя за морето по-скоро ще развесели джигитите с препратки към култовия ни филм от миналото, отколкото да ги стресне. Всяка инициатива, свързана с опазването на живота на шофьори и пътници, е добре дошла, но не това е пътят за справянето със самозабравилите се и смятащи се за недосегаеми нарушители. По-доброто решение са предложенията, обсъдени миналата седмица преди гласуването на второ четене на поредните изменения на пътния закон – да се преодолее ниската събираемост на глобите като без плащането им да не се минава на годишния технически преглед или да не се получи задължителната гражданската отговорност. Ефектът ще се засили като към тази мярка се добавят повече камери в проблемните участъци, а чрез раздаването безплатно на видеорегистратори ще се увеличи гражданския контрол. 

Солидната глоба, ако остане само на хартия, както и допълнителните възнаграждения на полицаите за всеки нарушител, едва ли ще дадат очаквания ефект. Катаджиите могат да бъдат стимулирани не чрез залавянето на максимален брой нарушители за кратко време и така да се стигне до излишен “лов на вещици”, а чрез други критерии. Оценката на свършената работа и възнагражденията ще са резултат от преценка на видяното от записите. Заплахата от спиране на превозното средство за шофьорите рецидивисти и улесняването на работата на полицаите чрез модерни системи за връзка и експресна проверка на заловения, ще дадат по-добри резултати. 

Крайно време е да се спре с робуването на шумно прокламирани кампании, с които чиновници отчитат дейност, а ефектът е нулев. Добрата новина е, че макар и бавно, нарушителите ще получават неизбежни наказания и няма да могат да се измъкват както досега.