Общо показвания

вторник, 21 юни 2016 г.

Кой да пази живота на пътника


Също като в забележителния роман на Илф и Петров "Дванадесетте стола" време и в София да се организира вечеринка на "Дружеството за спасяване на давещите се". Очевидно е, че не само увеличената цена на билетчето в София ще кара пътниците да избягват градския транспорт след вчерашната катастрофа между трамвай и автобус с четирима ранени, сред които дете. Шофьорът на автобуса се оказа рецидивист - с 12 акта, от които 5 за катастрофи. Освен това на същото кръстовище при идентично произшествие преди две години пострадаха 8 души. Обясненията са обидни - наказанията на шофьора били за минал период, бил извършил деянията като частно лице. Сякаш това са омаловажаващи обстоятелства. Всъщност би трябвало да е точно обратното, след като има книжка за професионалист. А що се отнася до фаталното кръстовище, обяснението е смехотворно и дори опасно -обичайно било водачите на автомобили да открадват няколко секунди от вече червения светофар...

Излиза, че лозунгът на дружеството "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се", е актуален.

Няма място за ирония. Дебатите по новия Закон за движение по пътищата и завишените глоби още не са утихнали, а се оказва, че непрекъснато изскачат скрити мини. Напълно е възможно на някой да му хрумне по повод на този случай да поиска допълнителни изменения на закона. Нека не отпушваме бутилката с духа на популистите. Те това искат, за да си подредят политическия пъэел и ние да им платим за това. 

Не това обаче очакват пострадалите, а и всички останали. Истината е друга. Тя е в безхаберието на онези, които не са взели под внимание, че си имат работа с потенциален убиец. И което е по-лошо - след случилото, се опитват да замажат вината си. Още преди две години движението на това, а и на други опасни кръстовища в страната, трябваше да бъде регулирано така, че да не се случват произшествия. Всички водачи с такива биографии да бъдат отстранени, а кандидатите за работа  да бъдат проверявани и за това. 

Номерът с колективната вина и дружествата за оцеляване вече не минава. И от "спасители" законотворци няма нужда. Някой трябва да плати за грешните пари, които е получавал. Това не трябва да е данъкоплатецът. Нито пък да става с цената на човешки живот.